LimburgActueel.beVerdorie, die wespen blijven maar actief

Door Redactie - 09 november 2016 - 0000 - Actueel

Normaal gesproken zal je eind oktober en begin november geen wespen meer tegenkomen. De koninginnen zijn de enige exemplaren die de winter doorgaan. Rond deze tijd gaan ze op een beschutte plaats in winterrust. Als in april de temperatuur gaat stijgen, komen koninginnnen weer tevoorschijn en beginnen ze met de bouw van een nest. In een normaal jaar stopt de koningin in de loop van augustus al met het leggen van eieren De afgelopen dagen waren er echter nog volop wespen te zien en werden er zelfst nog nesten vol larven waargenomen. Dat is uitzonderlijk.

Verdorie, die wespen blijven maar actief
Foto: archiefbeeldDe afgelopen jaren zien we regelmatig tot laat in het jaar nog wespen rondvliegen. Ook dit jaar is dat het geval. De afgelopen weken zagen we zelfs meer wespen dan gedurende de hele zomer. Systematisch scannen wespen die nu nog actief zijn bomen en struiken op de aanwezigheid van insecten op en onder de bladeren. Dit jachtgedrag duidt erop dat er in de wespennesten nog larven zitten die gevoerd moeten worden. Blijkbaar is in die nesten nog een koningin actief eitjes aan het leggen. De vraag is dan waarom ze nog doorgaat en hoe lang ze dat zal doen.

Zeer grote wespennesten
Waarom ze zo laat op het jaar nog doorgaat, kan te maken hebben met de zeer hoge temperaturen van de afgelopen maanden. Mei tot en met september waren stuk voor stuk zeer warme maanden. September had een gemiddelde temperatuur van 17,9 graden Celsius. Daarbij waren juli tot en met oktober droge maanden, dus waren de omstandigheden voor insecten goed en was er voldoende voedsel om de groei van wespennesten te ondersteunen.

Doordat de wespennesten overwinteren gaat de uitbouw van de nesten het tweede jaar gewoon door, waardoor zeer grote nesten kunnen ontstaan. Ze beginnen het nieuwe seizoen tenslotte al met een basisnest en een groot aantal werksters.

Het is echter onwaarschijnlijk dat op korte termijn bij ons een geheel wespenvolk de winter overleeft, zelfs niet met de verwachte stijging van de wintertemperatuur als gevolg van klimaatverandering. Er is altijd wel een periode waarin het te koud is voor wespen en hun voedsel. Maar het zal wel steeds vaker voorkomen dat wespen tot ver in de winter doorvliegen.

Bron: Natuurpunt Limburg/A.Vliet, W.Bron


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150