LimburgActueel.beHouthalen vormt broedplaats voor innovatief stortbeheer

Door Redactie - 04 november 2016 - 3530 - Wetenschap & Innovatie

Het Interreg Europe project COCOON, dat het beleid voor innovatief beheer van stortplaatsen zal uittekenen, werd op onlangs goedgekeurd door de Europese Commissie. Dit project wordt gecoördineerd door i-Cleantech Vlaanderen (in Houthalen) met 8 partners van 6 Europese regio’s. Met een budget van 1,4 miljoen euro, zullen zij middels het project COCOON het regionaal beleid over het beheer van de stortplaatsen verbeteren. Elke regio zal starten van de bestaande regionale wetgeving en leren van de best practices van de anderen. Zo kan de Vlaamse koppositie uitgedragen worden en kunnen doorheen Europa kansen gecreëerd worden voor onze toptechnologie en –aanpak.

Houthalen vormt broedplaats voor innovatief stortbeheer
Foto: archiefbeeldSinds 1950 is er een enorme hoeveelheid afval gedumpt in stortplaatsen. In Europa zijn meer dan 500.000 stortplaatsen. De Europese Commissie is vragende partij voor een duidelijk beleid voor het beheer van de stortplaatsen in Europa. Stortplaatsen worden beschouwd als dynamische voorraden van middelen (gas, water, energie, ...) die in de economie geïntegreerd kunnen worden. Op dit moment bestaat er nog geen specifieke Europese wetgeving over het beheer en valorisatie van stortplaatsen.

Nieuwe jobs creeëren
Het doel van COCOON is relevante beleidsinstrumenten te ontwikkelen en te integreren, waardoor de subsidies voor projecten over het beheer van stortplaatsen verhoogd worden. De zes gerichte beleidsinstrumenten omvatten het bodemdecreet in Vlaanderen, de wet op milieubescherming in Nederland, de financiering van projecten over het beheer van stortplaatsen in Andalusië, Brandenburg, Cyprus en Malta.

Projecten over het beheer van stortplaatsen zullen middelen terugvorderenen de bodem herstellen. Ook zullen toekomstige gevaren voor het milieu vermeden kunnen worden. Verder genereren ze economische ontwikkelingsmogelijkheden en nieuwe jobs binnen het kader van een Europese transitie naar een veerkrachtige, koolstofarme, circulaire economie.

Reeds bekroond in mei
Op dit moment is Vlaanderen koploper inzake valorisatie en beheer van stortplaatsen. Een adequaat beleid is van cruciaal belang om de koploperspositie in Vlaanderen te behouden en te versterken. Hierdoor kunnen zowel kennisinstellingen als bedrijven hun expertise verder uitbouwen en uitdragen naar het buitenland. Naast i- Cleantech Vlaanderen is OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, ook een belangrijke partner in dit project.

In mei 2016 won EURELCO al het eerste EU Horizon 2020 project 'NEW-MINE' over Enhanced Landfill Mining, dat gecoördineerd wordt door de KU Leuven. Zowel COCOON als NEW-MINE worden vanuit Vlaanderen gecoördineerd en zijn goedgekeurd door twee verschillende instanties (Interreg Europe DG Regions en EU Horizon 2020 DG Research).


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150