LimburgActueel.beSALK-expertisecentrum voor de Limburgse bouwsector in de steigers

Door Redactie - 21 oktober 2016 - 0000 - Wetenschap & Innovatie

Project 946 'Construction Academy' of beter genoemd 'Bouwcampus' werd vandaag door de EFRO managementautoriteit goedgekeurd. Dit betekent dat de Confederatie Bouw Limburg concreet van start kan gaan met de bouw. “Met dit SALK-project versterken we het bestaand ondernemerschap en stimuleren we het innovatief vermogen binnen één van onze toekomstgerichte speerpuntsectoren. Zo kunnen nieuwe jobs worden gecreëerd en helpen we de Limburgse welvaart te waarborgen”, zegt gedeputeerde van Economie Erik Gerits. Lees er vandaag alles over bij LimburgActueel.

SALK-expertisecentrum voor de Limburgse bouwsector in de steigers
Foto's: EFRO/Confederatie Bouw Limburg“Het is verder een demonstratieproject omtrent duurzaam en energie-efficiënt (ver)bouwen. Het belooft een belangrijke hub voor kennisverspreiding en innovatieve samenwerking te worden, temidden van een onderzoeksgerichte omgeving. De nieuwe inzichten die er rond renovatietechnieken, hernieuwbare energie, materiaalbeheer, waterhuishouding, toegankelijkheid en innovatieve bouwprocessen ontwikkeld en gedeeld zullen worden, laten de bouwsector toe haar groeikansen verder te benutten", aldus Gerits.

Transformatie realiseren
”De Construction Academy dient beschouwd te worden als de materialisatie van de Clusterwerking Transformatie Bouw Limburg. Via de bouw van een ultramodern bolwerk op het Wetenschapspark, hoopt de Confederatie Bouw Limburg de technologische en organisatorische transformatie van de bouwsector mee te helpen realiseren", vult directeur CBL Chris Slaets aan. "De kennisoverdracht gebeurt zowel in eigen beheer als in samenwerking met het Innovatiecentrum Limburg, het betonapplicatiecentrum of één van de talrijke opleidings- en vormingsinstellingen." De werken nemen een aanvang in november van dit jaar en zullen 220 werkdagen in beslag nemen.

Van innovatie naar praktijk
In het SALK-uitvoeringsplan is aangegeven dat de bouwsector één van de sectoren is die een antwoord kan bieden op de vraag naar nieuwe werkgelegenheid. De Limburgse klimaatambitie, het wijzigende energielandschap en de enorme uitdagingen op het vlak van duurzaam bouwen, vereisen echter een versnelde invoering van innovatieve bouwtechnieken. "De transformatie van de bouwsector tot een sterke bouw-, milieu- en energiecluster is daarom absoluut noodzakelijk. Ze moet gedreven worden door de samenwerking tussen de verschillende partners over de hele waardeketen en domeinen, het uitbouwen van opleidingen, uitvoering van nieuwe technieken, basis- en toegepast onderzoek en een goed omkaderde vertaling van onderzoeksresultaten en innovatie naar de praktijk", besluit deputé Erik Gerits.

Competitiviteit verbeteren
"De Construction Academy wordt het 'state of the art' gebouw om de bouwsector voor te bereiden op nieuwe verplichtingen en opportuniteiten en om de competitiviteit van de sector te verbeteren en de Limburgse en Vlaamse klimaatambitie te ondersteunen." De totale investeringskosten bedragen 3.374.900 euro, waarvan 600.000 euro bijgedragen wordt door de provincie Limburg en 1.000.000 euro door EFRO. De resterende investering wordt gedragen door de Confederatie Bouw Limburg.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150