LimburgActueel.beGenkse SHARETOOL wint tiende OVAM Ecodesign Award voor studenten

Door Redactie - 13 oktober 2016 - 3600 - Wetenschap & Innovatie

Vandaag, 13 oktober maakt de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) de winnaars van de OVAM Ecodesign Awards voor studenten 2016 bekend. Matthew Campsteyn van LUCA School of arts campus C-mine, gaat met de hoofdprijs naar huis voor zijn ontwerp ‘SHARETOOL’. De award voor studenten bestaat dit jaar 10 jaar. De meest spraakmakende ontwerpen van de voorbije 10 jaar worden daarom gebundeld in een uniek boek 'Oogst, waarom een prijs ertoe doet'. Met de Ecodesign awards wil de OVAM studenten die in hun jaarwerk of eindwerk oog hebben voor duurzaamheid, inspireren om ook later in hun professionele loopbaan, aandacht te hebben voor duurzame productinnovatie.

Genkse SHARETOOL wint tiende OVAM Ecodesign Award voor studenten
Foto's: OVAMDeze keer waagden in totaal 48 studenten uit ontwerpopleidingen van Vlaamse hogescholen hun kans op de hoofdprijs. De OVAM Ecodesign Award voor studenten bestaat uit de categorieën 'eindwerk' en 'jaarwerk'. Een achtkoppige jury, bestaande uit milieu- en designspecialisten, koos zeven winnende ontwerpen. In de categorie 'eindwerk' wordt een eerste prijs ter waarde van 1.000 euro en een tweede prijs van 500 euro toegekend; in de categorie 'jaarwerk’ is de eerste prijs goed voor 600 euro en de tweede prijs voor 400 euro. Er wordt ook een publieksprijs uitgereikt.

Uitleen-economie
De eerste prijs van de OVAM Ecodesign Award 2016 voor studenten in de categorie 'eindwerken' gaat naar SHARETOOL, een ontwerp van Matthew Campsteyn (LUCA School of Arts Campus C- mine) SHARETOOL is een modulair systeem, dat verschillende gereedschappen combineert. De motor en het handvat met de batterij vormen de gemeenschappelijke basis voor verschillende kopstukken (voor een boormachine, decoupeerzaag, enzomeer). Het toestel neemt zo minder ruimte in beslag en componenten zijn gemakkelijk te vervangen. SHARETOOL wordt ook ingezet in de opkomende uitleen-economie. Zo stijgt natuurlijk ook de gebruiksefficiëntie van het apparaat.

Airy
In de categorie jaarwerken, gaat de eerste prijs naar Airy van Niels Stelder, Simon Van Pottelbergh en Pieter De Vocht (LUCA School of Arts Campus C-mine). De grootste energieverbruiker in huis is de koelkast: een apparaat dat dag en nacht in de weer is om producten koel te houden, en dàt net in de ruimte die we zelf lekker warm willen houden. Airy gebruikt de koude lucht van de omgeving. Minstens drie maanden per jaar is de buitentemperatuur gelijk aan of lager dan de temperatuur van de koelkast. Door de koude buitenlucht te gebruiken wordt er heel wat energie bespaard. Door een koelkast met een draaideur te openen wordt de koude lucht letterlijk uit de koelkast gezogen.

Bambow
De tweede prijs in de categorie ‘jaarwerk’ gaat naar BamBow van Beatrijs Van Hoof en Maud Martens (LUCA School of Arts Campus C-mine). BamBow is een fietshelm die volledig uit hernieuwbare materialen bestaat. De buitenste schelp bestaat uit verschillende lagen van bamboe-fineer die worden gebogen en met een biolijm worden verlijmd. Het schokabsorberende binnenwerk van de helm bestaat uit twee lagen ongeverfd bamboe- textiel waartussen zich sesamzaadjes bevinden.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150