LimburgActueel.beLimburgs iACT laat patienten revalideren met Kinect-spelcomputer

Door Redactie - 12 oktober 2016 - 3500 - Wetenschap & Innovatie

Patiënten met rug-, schouder- of knieklachten of neurologische aandoeningen (multiple sclerose of CVA) kunnen binnenkort revalideren met behulp van een Kinect-bewegingssensor. Onderzoekers van Hogeschool PXL, de UHasselt en Howest gingen na welke mogelijkheden er zijn voor revalidatie met betaalbare technologie. Het resultaat is een innovatief trainingssysteem voor de Microsoft Kinect, een bewegingssensor voor spelcomputers die bediend word door lichaamsgebaren of door bewegingen uit te voeren zonder een controller of afstandsbediening. iACT (Intelligent Activity-based Client-centred Training system) wordt deze week voorgesteld op de Innovatiebeurs op C-mine.

Limburgs iACT laat patienten revalideren met Kinect-spelcomputer
Foto: UHasseltEen activiteit oefenen die je zelf wil, op maat van iedereen en daarbij nog eens feedback krijgen. iACT kan dit allemaal. In september 2014 ging het TETRA-project van start rond een open intelligent revalidatie framework voor cliëntgerichte revalidatie, met behulp van bewegingsdetectiesystemen. Een hele mond vol. Het bewegingsdetectiesysteem waarrond alles opgesteld is, is de Microsoft Kinect. Dit camerasysteem is eigenlijk ontwikkeld voor Xbox en geeft een volledig beeld, in de vorm van een skelet, van de persoon die voor de camera beweegt.

Alles open-source
“Cliëntgerichte revalidatie wil zeggen dat men rekening houdt met de wensen en noden van de cliënt en dat de cliënt ook volledig betrokken is bij het opstellen, uitvoeren en evalueren van zijn of haar eigen therapiedoelen. Het feit dat dit alles open-source beschikbaar is en toegepast kan worden op andere bewegingsdetectiesystemen, maakt het hele systeem nog aantrekkelijker", aldus Annemie Spooren, onderzoekshoofd van PXL-Zorginnovatie.

Aanvulling, geen vervanging
Het unieke aan het iACT-systeem is dat de therapeut volledig zelf de bewegingen, oefeningen en activiteiten kan instellen. Dus elke beweging, oefening of activiteit die een cliënt zou willen oefenen tijdens zijn/haar revalidatieproces, kan ingesteld worden. Een ander pluspunt van iACT is dat er feedback wordt over de kwaliteit van beweging, afhankelijk van de instelling. Therapeuten hoeven echter niet te vrezen. Het iACT-systeem is er niet om hen te vervangen. Het is ontwikkeld met de idee dat het een bijkomende therapie kan zijn, zowel in het revalidatiecentrum als bij de patiënt thuis.

Wie meer wil weten over het system is welkom op het symposium op donderdag 13 oktober om 12u45 uur op C-mine. Hier worden de resultaten toegelicht en gaan gerenommeerde sprekers in op de rol van technologie in de revalidatie.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150