LimburgActueel.bePXL start innovatief onderzoeksproject rond juridische dienstverlening

Door Redactie - 01 september 2016 - 3500 - Wetenschap & Innovatie

Hogeschool PXL keurde recent een nieuw onderzoeksproject goed binnen het departement PXL-Business. Het project kreeg de naam 'PXL LEGAL Inc.' mee en draait rond juridische dienstverlening aan particulieren en KMO’s. De kennis van de juridische werkelijkheid bij rechtsonderhorigen is immers veelal ondermaats. Dit gebrek aan kennis leidt vaak tot problemen die eenvoudig vermeden kunnen worden door tijdige inlichtingen over juridische implicaties. De nood aan sensibilisering is een vaak gehoorde alarmkreet binnen justitie.

PXL start innovatief onderzoeksproject rond juridische dienstverlening
Foto: archiefbeeldMet de oprichting van PXL Legal Inc. wil Hogeschool PXL tegemoet komen aan deze maatschappelijke behoefte. Het nieuwe onderzoeksproject zal in een eerste fase de verschillende kanalen van eerstelijnsbijstand in kaart brengen, zodat de rechtszoekende weet welke instanties er bestaan. Ook zal het project nagaan voor welke rechtsvragen rechtszoekenden bij de verschillende instanties terecht kunnen .

Vervolgens zal dit onderzoek nagaan of de Hogeschool PXL zelf deze eerstelijnsbijstand kan organiseren door middel van PXL LEGAL Inc., een studentenloket bemand door studenten Rechtspraktijk van Hogeschool PXL. Zij zullen onder begeleiding en toezicht van een lector off advocaat eenvoudige, juridische vragen van rechtzoekende particulieren en KMO’s behandelen.

Huis-, tuin- en keukenvraagstukken
Hogeschool PXL trekt hiermee de kaart van vernieuwend en authentiek leren. Volgens Anne Ooms, de projectverantwoordelijke, is dit project een win-winsituatie. “Op deze manier wordt het praktijkgericht onderzoek en projectmatig werken binnen de opleiding Rechtspraktijk verder uitgebouwd", stelt Ooms. "We betrekken studenten onder begeleiding van een lector bij het oplossen van concrete vragen. Daarnaast komen we tegemoet aan een belangrijke maatschappelijke behoefte op het vlak van juridische dienstverlening."

Bij dit advies is het belangrijk te focussen op eerstelijnsadvies en ‘huis-, tuin- en keukenvraagstukken, die in de opleiding Rechtspraktijk uitgebreid aan bod komen en verder uitgewerkt kunnen worden in de lessen. "Op termijn zal Hogeschool PXL een belangrijke speler worden op het vlak van juridisch eerstelijnsadvies."

Operationeel maken
Concreet zal dit project twee jaar lopen, waarbij studenten Rechtspraktijk tijdens stages en bacherlorproeven focussen op de relevante onderzoeksvragen. Het sluitstuk van het onderzoek is het operationeel maken van PXL LEGAL Inc. "Op korte termijn gaan we op zoek naar mogelijke partners. De contacten met de UHasselt en advocatenkantoren die interesse tonen, zijn gelegd. Hun expertise en ervaring biedt ongetwijfeld een belangrijke meerwaarde voor dit project", besluit Ooms.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150