LimburgActueel.beMinister Gatz onder de indruk van Maaseiker erfgoed

Door Redactie - 23 augustus 2016 - 3680 - Cultuur

Vandaag kreeg Maaseik bezoek van Vlaamse minister voor cultuur Sven Gatz en van gouverneur Herman Reynders. Zij werden verwelkomd door burgemeester Jan Creemers, door de schepenen Myriam Giebens en Dirk Verlaak en door Pierre Thijssen, voorzitter van de Kerkfabriek Catharina. Het gevolg bracht een bezoek aan de kerkschat in de Catharinakerk en in het bijzonder aan het oudste evangelieboek van de Benelux, de Codex Eyckensis, en aan de oudste gewaden van West-Europa, die eveneens deel uitmaken van de Maaseiker kerkschat.

Minister Gatz onder de indruk van Maaseiker erfgoedHet hoge bezoek kwam naar Maaseik, omdat de Codex Eyckensis de komende jaren Maaseik verlaat om aan een grondig wetenschappelijk onderzoek onderworpen te worden. Dit gebeurt door een team van onderzoekers onder leiding van professor Lieve Watteeuw van de KULeuven. De Codex Eyckensis is een uiterst belangrijk cultuur-historisch voorwerp, dat onder andere het verschijnen van het geschreven woord in onze contreien documenteert. Het onderzoek omvat drie hoofdluiken: een inhoudelijk onderzoek, een onderzoek naar de huidige toestand van de Codex en het toepassen van de meest moderne technieken op vlak van beeldvorming.

Wereldvermaard
Anja Neskens, archeologe van de stad Maaseik, liet de minister en de gouverneur kennis maken met de grootse plannen, die Maaseik heeft voor de betere publieke opstelling van de kerkschatten. De kerkschatten van Maaseik getuigen van een eeuwenoude traditie. Ze zijn op vlak van erfgoed wereldvermaard door de aanwezigheid van twee topstukken: het evangelieboek Codex Eyckensis en de oudste Angelsaksische religieuze gewaden van Europa. De kerkschat wordt bewaard in de crypte van de Catharinakerk.

Buiten tentoonstellen
De presentatie daar is echter niet aangepast aan de mogelijkheden en aan de behoeften van onze tijd. Daarom zocht het schepencollege in samenwerking met de Maaseiker kerkfabriek naar een betere opstelling. Maaseik kreeg recent de toestemming van de Vlaamse overheid om delen van de kerkschat buiten de Catharinakerk tentoon te stellen. Dit project kan nu uitgewerkt worden met als doel de opstelling in enerzijds de Catharinakerk en anderzijds in de Minderbroederskerk. In die visie kunnen stad en kerkfabriek de exploitatie, het onderhoud en de promotie van de schatkamer ontwikkelen.

Verhaallijn als kapstok
Centraal uitgangspunt is wel dat toekomstige bezoekers de beide delen als één inhoudelijk geheel beleven. Daarom wordt een verhaallijn ontwikkeld, die als kapstok voor de expositie zal dienen, met name het leven en de betekenis van de heiligen Harlindis en Relindis. Zij waren de eerste abdissen van het klooster in Aldeneik, de oorsprong van deze kerkschat. Door die verhaallijn worden de twee musea met elkaar verbonden.

Harlindis- en Relindisstoet
"Maaseik investeert in zijn patrimonium, om het beter aan inwoner en bezoeker te kunnen presenteren. Als één van de belangrijke toeristische steden in Limburg betekent dit voor Maaseik een troef, die ten volle moet worden uitgespeeld om onze stad op de kaart te plaatsen en om onze stad op economisch vlak verder te laten groeien", besluit burgemeester Jan Creemers.

"Cruciaal in dit alles is het jaar 2022, wanneer de volgende Harlindis- en Relindisstoet door Maaseik trekt. Deze 25-jaarlijkse processie zal opnieuw tienduizenden bezoekers naar Maaseik lokken die dan ook kunnen kennis maken met het cultuur-historisch patrimonium, dat in Maaseik zo weelderig aanwezig is."


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150