LimburgActueel.beMaak een virtuele tijdreis naar hoogdagen van steenkoolmijn

Door Redactie - 04 juli 2016 - 3600 - Toerisme

Sinds afgelopen weekend heeft C-mine expeditie er een nieuwe attractie bij: virtual reality! Bezoekers wanen zich dankzij deze sterk opkomende technologie niet op C-mine, maar in de steenkoolmijn van Winterslag zoals die was in 1955. C-mine expeditie is daarmee de tweede toeristische attractie in België die een virtual realitytour aanbiedt en scoort zelfs een wereldprimeur met de mogelijkheid om niet alleen jezelf te zien in de virtuele wereld, maar ook je medebezoeker.

Maak een virtuele tijdreis naar hoogdagen van steenkoolmijn
Foto's: HeadTurner, Lieselotte W.Sinds 2012 biedt C-mine expeditie bezoekers een ondergronds belevingsparcours dat bovengronds eindigt met een weids uitzicht over Genk en wijde omgeving in het topje van de hoogste schachttoren. De attractie trekt jaarlijks 50.000 bezoekers en vormt het decor waarbinnen bezoekers op een originele manier kennismaken met het mijnverleden binnen de regio. Om deze beleving te versterken doet C-mine expeditie hier vanaf deze zomer een schepje bovenop.

Vierdimensionale effecten
Vanaf heden kunnen bezoekers van C-mine expeditie namelijk via virtual reality een tijdreis maken naar de hoogdagen van de steenkoolmijn van Winterslag in 1955. "Virtual reality is een totaalbeleving," zegt schepen Lotte Trippaers. "Je zet je neer op een bijzondere zitbank, zet een virtual realitybril en -hoofdtelefoon op en je waant je in een andere wereld. De vierdimensionale effecten - zoals het trillen van je stoel en de wind die door je haren waait - maken het geheel tot een fantastische ervaring."

Wereldwijd furore maken
Na het Historium in Brugge is C-mine expeditie de tweede toeristische attractie in België die virtual reality aanbiedt. In Genk werden echter nog een aantal unieke features toegevoegd, waarvan de tracking-technologie de opvallendste is. "Uniek aan onze installatie is dat je steeds met twee in de mijnwereld zit: jij en de buurman op de zitbank naast je. Je wordt als het ware 'ingescand' en omgevormd tot een mijnwerker. Dat deed totnogtoe geen enkele toeristische attractie ter wereld ons voor, het is een techniek die nu wereldwijd furore maakt", weetTrippaers. "Maar dat is nog niet alles qua innovatieve technologie: de interactieve mijnlamp op de virtuele helm van bezoekers draait mee met de kijkrichting. En échte mijnwerkers werden in 3D ingescand, om in de virtuele mijnwereld rond te lopen."

Co-creatie
Met ondersteuning van het Brugse bedrijf AlfaVision, ook verantwoordelijk voor de module in het Historium, bracht Visit Genk heel wat Genkse, Limburgse en Vlaamse expertise bij elkaar. AlfaVision coördineerde het geheel en nam jonge, innovatieve bedrijven in onderaanneming aan. In Limburg waren dat Trideus uit Lummen voor de 3D-scans en Davy Loots uit Hasselt, gespecialiseerd in de tracking-technologie. "Ook heel belangrijk was de inbreng van de oud-mijnwerkers en oud-mijningenieurs," stelt Trippaers. Sevenedge verzorgde het design en de programmatie van de virtuele wereld. Create Multimedia is verantwoordelijk voor de hardware en Littleplanet leverde drone-beelden.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139