LimburgActueel.beJenevermuseum werkt aan expo over grootste collectie jeneveraffiches van Belgie

Door Redactie - 28 juni 2016 - 3500 - Cultuur

In bruine cafés en brasseries mogen ze dan misschien langzaamaan één geworden zijn met de muur, maar als je de ontwerpen, pancartes en affiches van de vele Belgische jeneverstokers uit de 20ste eeuw naast elkaar ziet, spatten de authenticiteit en de kleuren ervan af. Het Jenevermuseum en Het Stadsmus werken aan een expo vol affiches, die net zo kleurrijk, speels en opvallend zijn als iconische filmaffiches of platenhoezen.

Jenevermuseum werkt aan expo over grootste collectie jeneveraffiches van Belgie
Foto: affiche Smeets"Vorm en inhoud gaan meestal hand in hand in de ontwerpen", zegt directeur van het Jenevermuseum Davy Jacobs. "De jeneverstokers trokken dan ook grote namen aan voor hun campagnes: Gerard Portielje, Henri Cassiers, René Magritte, Léo Marfurt, Edgard Darimont of Julian Key. Van art nouveau over art deco tot modernisme, … De grote variatie in stijlen, de soberheid of de fijnzinnige details en de bijwijlen spitsvondige slogans of anekdotische taferelen, zorgen ervoor dat de affiches op je netvlies blijven hangen."

Jarenlange voorbereiding
Het Jenevermuseum bewaart de grootste collectie jenever- en likeuraffiches van België. "De collectie kent nergens haar gelijke en de stad Hasselt is als jeneverstad bij uitstek dan ook fier om een collectie als deze te kunnen bewaren en tonen", vertelt schepen Karolien Mondelaers. De eerste affiche werd verworven in 1980 en vandaag telt de collectie bijna 600 ontwerpen, pancartes of affiches. "Het hoeft niet gezegd dat het museum al enkele jaren aan de voorbereiding van deze expo bezig is. Die zal jeneverliefhebbers en erfgoedzoekers, maar zeker ook studenten grafische vormgeving of fotografie kunnen bekoren. De stad Hasselt maakte trouwens de laatste jaren een speerpunt van grafische vormgeving, zowel in het opleidingsaanbod als in het straatbeeld."

Bijhorend kunstboek
Voor de expo werken het Jenevermuseum en Het Stadsmus samen met kunsthistoricus en affiche-expert Karl Scheerlinck. Hij verrichtte diepgaande research en zal voor de expo en voor het bijhorende kunstboek (met daarin alle 600 stuks!) de evolutie schetsen van de affichekunst en van de promotie van jenever en likeur tussen 1870 en 2000.

Van 24 september tot 8 januari 2017 loopt in het Jenevermuseum en Het Stadsmus de expo ‘DistillArt. Jenever- en likeuraffiches die blijven hangen’. De expo ligt op het kunstenparcours van de Stadstriënnale Trademarks, dat van 1 oktober tot 8 januari in Hasselt en Genk doorgaat. In de expo stelt kunstfotografe Frieke Janssens de grenzen van marketing van sterkedrank in vraag.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139