LimburgActueel.beUniek geurexperiment door Peter de Cupere maakt PXL studeerplekken aangenamer

Door Redactie - 23 juni 2016 - 3500 - Wetenschap & Innovatie

Om de studenten zoveel mogelijk tegemoet te komen in deze toch wel heel spannende periode, zoekt Hogeschool PXL steeds naar nieuwe manieren om hen te ondersteunen. Dit in het teken van hun 'wellbeing', want men mag het gerust zeggen; het studentenleven is een hel tijdens de examenperiode. Ze eten meer ongezond, ze slapen minder en hebben minder aandacht voor hun eigen gezondheid. Het concentratievermogen neemt doorheen de dag af, laat staan om ‘s morgens fris je examen te beginnen. Maar dan is er die geur!

Uniek geurexperiment door Peter de Cupere maakt PXL studeerplekken aangenamerSinds een week werden op een aantal locaties geurmachientjes aangebracht, die heel subtiel een aangename geuren verspreiden. Het gaat hier om een pilootproject. Het uittesten van verschillende geuren met betrekking tot de leerintenties van de student staan centraal, maar evengoed het aanzetten tot meer ontspanning of het verhogen van hun concentratie. En niet alleen bij de studenten werden deze apparaten geïnstalleerd, ook in vergaderzalen kwamen er toestellen om te onderzoeken hoe geur de concentratie en aandacht van de deelnemers aan een vergadering verhogen.

Het geurinitiatief werd vorig jaar ingefluisterd door kunstenaar en docent Peter de Cupere van PXL-MAD School of Arts. Peter de Cupere is bekend om zijn beeldend werk met geuren. Hij is internationaal de meest gewaardeerde geurkunstenaar. Als student studeerde hij al met een aangepast geur per vak, om zo de leerstof gemakkelijker te onthouden, maar ook om het concentratievermogen op peil te houden.

Snel acclimatiseren
In het congresgebouw van Hogeschool PXL werd er een ruimte afgebakend om te studeren. In deze ruimte hangt er licht de geur van energy. Het is een mengeling van limoen, eucalyptus en munt. "Bij het binnenkomen neem je de geur even waar, maar je acclimatiseert heel snel aan de geur. De geur houdt je alert en geeft ook een gevoel van ‘properheid'", aldus de Cupere. In de inkomhal van PXL-Congress hangt er de geur van Icebar. Het is een mix van bergamot, anijs, mandarijn, sandelhout en munt. Het is zowel fris als warm als ijl.

Doortrekken naar andere locaties
Drie vergaderlokalen kregen ieder een eigen testgeur. De geur van Clean Air, Fresh Laundry of de geur van Wellness. In de bibliotheek werden dan weer de geur van vers gras en de geur van koffie met melk en suiker uitgetest. De geuren werden niet over heel de bibliotheek verspreid, maar beperkt tot twee kleine studieruimten.

Wordt dit pilootproject goed bevonden bij studenten en personeelsleden, dan zal PXL verder bekijken of ze dit kunnen doortrekken naar andere locaties, zoals de klaslokalen.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150