LimburgActueel.bePXL-onderzoekers laten kleuters bewegen, ook buiten de lessen

Door Redactie - 01 juni 2016 - 3500 - Wetenschap & Innovatie

In januari publiceerde uitgeverij Acco het boek ‘Leren in beweging: Activiteiten bewegingsintegratie voor kleuters’, het resultaat van het praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek ‘Leren in beweging: Bewegingsintegratie in het curriculum kleuteronderwijs’ van Hogeschool PXL. Het onderzoek formuleert een oplossing voor het probleem van bewegingsarmoede bij kinderen. Die zouden 60 minuten per dag fysiek actief moeten zijn, met het oog op een gezonde levensstijl. 

PXL-onderzoekers laten kleuters bewegen, ook buiten de lessenEr werd onderzocht hoe op een bewegende manier aan de cognitieve ontwikkeling van kleuters kan gewerkt worden. Wanneer bewegingsintegratie toegepast wordt in alle lessen van de kleuterschool, verhoogt dit de fysieke activiteitsgraad van de kinderen. Veel bewegen heeft uiteraard een positieve invloed op de gezondheid.

In het boek bundelen onderzoekers Marie Vandebroek, Dorien Wassink en Cindy Rutten activiteiten voor kinderen van vier tot zes jaar, maar ze zijn gemakkelijk aan te passen aan het niveau van jongere en oudere kinderen. Kleuterleid(st)ers probeerden de activiteiten onder begeleiding in de praktijk uit en gaven nadien feedback.

Driejarig vervolgproject
‘Leren in beweging’ focust op de leergebieden taal, wiskunde, muzische vorming, wetenschap en techniek en mens en maatschappij. Per oefening wordt verwezen naar de cognitieve doelen die centraal staan. Deze zijn geordend volgens de ontwikkelingsdoelen die de kleuterscholen nastreven. Door manieren om te differentiëren en te variëren weer te geven bewijzen de auteurs dat het boek een didactische grondslag heeft.

‘Leren in beweging’ richt zich tot kleuterleid(st)ers, leerkrachten lichamelijke opvoeding en bewegingsopvoeding kleuteronderwijs, kinderverzorgers, ouders en andere actoren. Daarnaast wordt het boek ook gebruikt door de studenten kleuteronderwijs van de lerarenopleiding PXL-Education.

Vanaf oktober 2016 starten de onderzoekers een driejarig vervolgproject op waarbij ze nagaan in welke mate beweging geïntegreerd kan worden in het curriculum lager onderwijs. Het is de bedoeling om op deze manier een leerlijn te garanderen van kleuteronderwijs naar lager onderwijs.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150