LimburgActueel.beTweede internationale bekroning voor provinciale project 'Limburg 1914-1918'

Door Redactie - 23 mei 2016 - 0000 - Cultuur

Één jaar na de eerste internationale bekroning, viel het provinciale project ‘Limburg 1914-1918: Kleine verhalen in een Groote Oorlog’ opnieuw in de prijzen. De jury van de Heritage in Motion-awards verleende de hoofdprijs ‘Best Achievement Award’ aan het Limburgse Wereldoorlog I-project. “We zijn bijzonder vereerd en trots dat we deze titel in ontvangst mogen nemen,” vertelt gedeputeerde Igor Philtjens. “We waren al erg fier op dit herdenkingsproject dat de 44 gemeenten met elkaar verbindt en versterkt. Deze internationale award is de kers op de taart. De prijs illustreert dat onze creativiteit en inspanningen kunnen leiden tot projecten met een grootse internationale uitstraling.”

Tweede internationale bekroning voor provinciale project 'Limburg 1914-1918'Heritage in Motion is een Europese organisatie die jaarlijks een wedstrijd organiseert voor de makers van unieke films, games, apps en websites over thema's die verband houden met het Europese erfgoed, zowel cultureel als natuurlijk erfgoed, materieel en immaterieel. Elk jaar reikt de organisatie in vier categorieën awards uit waarvan één de hoofdprijs krijgt en streven tientallen organisaties naar één van deze prestigieuze awards. Tijdens de derde editie van deze wedstrijd werd het multimediale luik van het project ‘Limburg 1914-1918’ op de shortlist geplaatst in de categorie ‘films en video’s’. Als dat niet al een hele eer was, bekroonde de jury Limburg 1914-1918 deze avond unaniem met de hoofdprijs ‘Best Achievement Award’ .

Deze award is de tweede internationale bekroning van het project ‘Limburg 1914-1918: Kleine Verhalen in een Groote Oorlog’. Vorig jaar kreeg het globale project een ‘special mention of the jury’ tijdens de uitreiking van de Europa Nostra-awards (EU Prize for Cultural Heritage) en de helmen zelf waren genomineerd voor een prijs op de Febe Elements-awards van de betonindustrie.

Nooit vergeten
“We hebben de kleine verhalen uit de loopgraven gehaald en via de multimediale tentoonstelling tot bij de 860.000 Limburgers gebracht, met één doel voor ogen: nooit vergeten. Met resultaat! Dat de internationale erfgoedgemeenschap het globale project nu voor de tweede maal bekroont, is een zeer mooie erkenning en toont het nut en de noodzaak voor dergelijke projecten aan. We zullen in de toekomst het Limburgse erfgoed dan ook via deze hedendaagse, vernieuwende wegen blijven benaderen", aldus Philtjens.

Laagdrempelige introductie
De kortfilm en de multimediale tentoonstellingsfilm 'Kleine verhalen in een Groote Oorlog' vertellen het verhaal van Mathilde, Baptist en Isidore. Drie jonge Limburgers die in 1914 verrast worden en meegesleurd worden in een vier jaar durende oorlog. Zij getuigen samen hoe het leven was, wat ze meemaakten en hoe ze de oorlog beleefden, in Limburg en aan het front. Op basis van historische feiten en overgeleverde verhalen wordt in een half uur de leefwereld van 100 jaar geleden terug tot leven gewekt. Naast enkele algemene feiten over WO I wordt er ook toegespitst op typisch Limburgse gebeurtenissen of personages. Kortom, beide films zijn een ideale en laagdrempelige introductie tot de Eerste Wereldoorlog in Limburg.

Herdenkingspark in Halen
De multimediale tentoonstellingsfilm, telkens te zien in een blackbox, werd vergezeld door 44 Duitse Stahlhelmen, één voor elke Limburgse gemeente. Aan het begin van de tentoonstelling zagen alle helmen er identiek uit. Enkele maanden later werden ze echter in een groots participatief project met alle gemeenten creatief bewerkt tot unieke creaties. Na een korte expositie in Bokrijk, verhuisden de helmen naar het voormalige slagveld in Halen. De beklijvende site werd ingericht tot een mooi herinneringspark, dat afgelopen zondag officieel geopend werd. Vanaf nu kan men op deze site langs het fietsroutenetwerk de helmen permanent bewonderen.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek
Ondanks hitte veel volk op Tongers stadsmuzikantenfestival

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139