LimburgActueel.bePXL studenten maken kennis met de Chinese bedrijfscultuur

Door Redactie - 10 mei 2016 - 3500 - Actueel

Negen studenten uit het keuzetraject International Business van Hogeschool PXL vertrokken op maandag 2 mei 2016 naar China voor een verblijf van 4 weken. Ze zullen daar werken aan twee opdrachten. Eén opdracht bestaat uit een samenwerking met Amerikaanse en Chinese studenten. De tweede opdracht gebeurt in samenwerking met BENCHAM (Benelux Chamber of Commerce) in Shanghai. Lees er vandaag meer over bij LimburgActueel.

PXL studenten maken kennis met de Chinese bedrijfscultuurSara Grauls studeert Financie- en Verzekeringswezen, Dennis Doulgeris zit in zijn derde jaar Accountancy-Fiscaliteit en Thibault Awouters, Thomas Jossa, Robin Raeven, Arne Seneca, Sydney Truyens, Thibault Vrancken en Aliene Wuijts zijn laatstejaarsstudenten Marketing. Alle negen volgen ze het keuzetraject International Business en moeten ze in hun laatste jaar een internationale stage doen.

“Hogeschool PXL heeft in haar strategisch beleidsplan internationalisering als één van de speerpunten vooropgesteld. Een ander speerpunt is authentiek onderwijs. Deze twee komen naadloos aan bod in dit China-project,” vertelt Benny Bierebeeck. Hij is opleidingshoofd Marketing en Logistiek management en leidt samen met Christof Jans het project. “Het project is een samenwerking tussen het departement PXL-Business, de Washburn School of Business (uit Topeka, Kansas, V.S.) en de Wuhan University of Science and Technology (WUST) in Wuhan, een stad met meer dan 10 miljoen inwoners in de provincie Hubei (Centraal China).”

Multidisciplinair en multicultureel
De eerste opdracht die de studenten moeten uitvoeren is nagaan welke opportuniteiten er zijn voor een Belgisch bedrijf om naar Shanghai te trekken. Dit is een opdracht die enkel de 9 Belgische studenten uitvoeren als multidisciplinaire groep tijdens hun verblijf van 15 dagen in Shanghai. Hierover hebben de studenten reeds wat opzoekingswerk verricht en is hun keuze gevallen op het opstarten van een Belgische conceptstore in Shanghai. Daarvoor moeten ze een volledig businessplan uitwerken. Geen eenvoudige klus, ze kunnen hierbij rekenen op de steun van BENCHAM en experts uit een aantal Belgische bedrijven die in Shanghai actief zijn.

De tweede opdracht gebeurt samen met de Amerikaanse en Chinese studenten. Alle deelnemende studenten zijn in vijf teams ingedeeld, zowel multidisciplinair als multicultureel. Elk team werkt aan opdrachten gekregen van een Chinees bedrijf dat actief is in Wuhan. Hieraan zijn de studententeams reeds een aantal weken bezig, via Skype en Facebook. Ze werken deze opdrachten verder af gedurende de week dat ze op de campus van WUST verblijven, waarbij ze ook afspraken hebben met de betreffende Chinese bedrijven. Aan het einde van deze week presenteren ze hun bevindingen en adviezen aan de bedrijven.

Omgaan met beperkingen 
"Een boeiende ervaring voor deze studenten. Ze snuiven er de plaatselijke cultuur op, ervaren aan den lijve dat het niet eenvoudig is om met andere bedrijfsculturen samen te werken en leren dat co-creatie uiterst succesvol kan zijn. Ze leren er werken met beperkte mogelijkheden, want een aantal bij studenten populaire tools zoals Google, Facebook, YouTube zijn in China geblokkeerd en kunnen bijgevolg niet gebruikt worden. En last but not least is er de taalbarrière: de kennis van Engels bij Chinezen is relatief beperkt …", alsnog Bierebeeck.

Naast het harde werk is er ook ruimte voor ontspanning. Na hun week in Shanghai (waarbij er ook wat sightseeing op het programma staat) gaan de studenten nog twee dagen naar Bejing, dan reizen ze door naar Wuhan en tenslotte ronden ze hun trip af met vier dagen Hong-Kong.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150