LimburgActueel.be"Virtuele engelbewaarder moet de werknemer versterken en niet vervangen"

Door Redactie - 02 mei 2016 - 3600 - Wetenschap & Innovatie

Arkite nv, gevestigd in C-mine Crib in Genk, lanceert de ‘Human Interface Mate’, kortweg HIM. Dat is een 3D-sensor die handelingen van een medewerker in de maakindustrie opvolgt. Een soort ‘Virtuele Engelbewaarder’ die over de schouder meekijkt en meedenkt met de handelingen van de persoon in kwestie. Als het fout dreigt te gaan, grijpt HIM in zodat de medewerker zich nog kan corrigeren. Het systeem werkt contactloos en is gebaseerd op 3D-sensortechnologie gecombineerd met slimme software. Kom er alles over te weten bij LimburgActueel!
Arkite deed het idee op in de gaming industrie en past het toe in de maakindustrie. “Missen blijft menselijk en daarom is het fijn dat een virtuele begeleider, net zoals in een spel, kan ondersteunen”, aldus Ives De Saeger van Arkite nv. “Tijdens de zogenaamde ‘picking’ bevestigt HIM bijvoorbeeld dat de handeling is uitgevoerd. Zo wordt er geen tijd meer verloren met scannen of bevestigingsknoppen in te drukken zoals bij de conventionele technologie en kan de medewerker zich focussen op het échte werk. Beeldprojectie zorgt bovendien voor verdere virtuele ondersteuning.”

Testcases over heel België
Dat laatste blijkt ook nuttig in een assemblage proces bij bedrijven die veel verschillende producten samenstellen. HIM is een logische aanvulling voor machines die géén of weinig begeleiding bieden zoals plooibanken, lasboxen, boormachines, lijmmachines. Momenteel lopen er testcases bij klanten over heel België. “Arkite nv heeft als visie om de samenwerking tussen mens en machine te verbeteren, waarbij autonomation een centrale rol speelt. Autonomation is omschreven als ‘intelligente automatisering’ of ‘automatisering met een menselijke touch’", lichten de managing directors Ives De Saeger en Johan Smeyers toe.

Verrijking en inspiratie
Arkite nv is gevestigd in C-mine Crib, een incubator gelegen op de C-mine site in Genk. Crib staat voor Creative Innovative Business en huisvest/begeleidt startups met creatieve ideeën. Je vindt er bedrijven actief in nieuwe media (3D-animatie, Gaming, film, VR/AR, ...), design (grafisch en product) en Smart Services (apps, website, IoT-toepassingen, ...).

“Arkite is een toonbeeld van innovatie. Wij zijn er van overtuigd dat deze technologie een verrijking is voor de maakindustrie en het deze geteisterde industrietak een mooie toekomst biedt met oog voor de synergie tussen mens en machine. Bovendien zal dit project inspirerend werken voor de vele studenten en startups die met gaming- technologie aan de slag zijn”, alsnog Jasper Olaerts van C-mine Crib.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139