LimburgActueel.bePXL-studenten journalistiek verdiepen zich in Europees asielbeleid

Door Redactie - 25 april 2016 - 3500 - Actueel

De studenten Journalistiek van Hogeschool PXL bereiden zich grondig voor op hun Europees burgerschap. Europa en de Europese politiek zijn echter vaak ‘ver van mijn bed’-materie in de Vlaamse media. Weinig journalisten zijn echt gefocust op wat Europa allemaal kan betekenen voor de Vlaming en de wereld. De opleiding in Hasselt doet daar wat aan, samen met Europe Direct en Europahuis Ryckevelde. Dat zijn het Europees infopunt van de provincie Limburg en de beweging voor Europees Burgerschap.

PXL-studenten journalistiek verdiepen zich in  Europees asielbeleidEuropahuis Ryckevelde biedt de studenten Journalistiek van Hogeschool PXL dit voorjaar een uitgebreid traject aan, waarbij ze ondergedompeld worden in een Europees bad. Dat doen de studenten door verschillende lezingen te volgen, een paper te schrijven en deel te nemen aan een simulatie van de Europese Raad in Brussel. Het thema van de oefening is brandend actueel: het Europees asielbeleid.

Verdeeldheid begrijpen
De hamvraag van dit project is dan ook: hoe kan de EU werk maken van een beter asielbeleid? Tijdens de simulatieoefening kruipt elke student in de huid van een staatshoofd of regeringsleider van één van de lidstaten van de Europese Unie. Ze verdiepen zich in het huidige vluchtelingenvraagstuk, welke rol de EU hierin moet spelen en welke vorm een nieuw EU-asielbeleid moet krijgen. De studenten leren zo de verdeeldheid tussen de lidstaten begrijpen en de diverse nationale gevoeligheden goed te vatten.

Tot een compromis komen
Hogeschool PXL krijgt voor dit project de steun van Europe Direct Limburg. “Via dit regionale contactpunt informeren we de Limburgers over de Europese Unie”, aldus Erik Gerits, gedeputeerde voor de Europese programma’s. “Jongeren zijn zich nog te weinig bewust van de impact van Europa op ons dagelijks leven. Daarom heeft Europe Direct zich de laatste jaren sterk op het onderwijs gericht. Met dit intensief educatief traject maken we hogeschoolstudenten alvast bewust van het belang van de Europese Unie."

"Met de simulatie van de Europese Raad als sluitstuk kunnen de studenten kennismaken met het complex karakter van de Europese besluitvorming. Ze zullen tot een compromis moeten komen vanuit de soms zeer uiteenlopende standpunten van de Europese lidstaten", aldus Gerits.

Horizon verruimen
Voor de studenten Journalistiek kadert de oefening perfect in hun opleiding.  “Limburger zijn we, Europeaan moeten we worden. Dit Europese project geeft de studenten een perfecte mogelijkheid om hun horizon te verruimen. We zijn dan ook blij dat we hier aan mee kunnen doen", besluit opleidingshoofd Mark Coenen.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150