LimburgActueel.beLimburgse jongeren kiezen vaker voor logistieke opleiding

Door Redactie - 29 maart 2016 - 0000 - Economie

De logistieke sector is de afgelopen jaren in Limburg koploper, betreft het aantrekken van investeringen en bijkomende tewerkstelling. Hierdoor groeit ook de nood aan nieuwe en goed opgeleide medewerkers in de sector. Mede dankzij de promotiecampagne ‘Er zit Muziek in Logistiek’ van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Limburg en het Logistiek Platform Limburg (LPL), kiezen onze jongeren steeds vaker voor een logistieke opleiding. “In totaal volgen dit schooljaar 386 jongeren een logistieke opleiding in het secundair of hoger onderwijs in Limburg, een stijging met 35 procent. Vooral de logistieke opleidingen in het secundair onderwijs zijn erg populair", zegt deputé Erik Gerits.

Limburgse jongeren kiezen vaker voor logistieke opleidingIn de 3e graad van het secundair onderwijs kunnen jongeren kiezen voor een specifieke logistieke opleiding, zoals ‘Goederenbehandelaar / Magazijnier’, ‘Vrachtwagenchauffeur’, ‘Bestuurder heftruck’ of een specialisatiejaar Logistiek. Steeds meer Limburgse jongeren kiezen voor deze opleidingen. “Momenteel volgen 215 leerlingen een logistieke opleiding in het secundair onderwijs in Limburg. Dat zijn er liefst 52,5 procent meer dan 2 schooljaren geleden. Met 80 leerlingen, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar, is vooral het 7e specialisatiejaar Logistiek in het beroepssecundair onderwijs erg in trek", weet Gerits.

Concurrentiepositie versterken
Maar ook in het hoger onderwijs winnen de logistieke opleidingen aan populariteit. Zowel aan de UHasselt, PXL, UCLL als aan het Provinciaal Centrum voor Volwassenonderwijs Handel Hasselt kunnen studenten kiezen voor een bachelor- of masteropleiding in de logistiek. “In het schooljaar 2015-2016 hebben 171 studenten zich ingeschreven voor een logistieke opleiding in het Limburgs hoger onderwijs, een stijging met 18,8 procent tegenover het schooljaar 2013-2014. Deze jonge krachten zijn absoluut noodzakelijk om de concurrentiepositie van de logistieke sector in Limburg in de komende jaren te versterken”, vertelt de gedeputeerde verder.

Grote tewerkstellingsmogelijkheden
Jongeren die kiezen voor een logistieke opleiding en hun diploma halen, hebben na het afstuderen een grote kans op het vinden van een job. Het afgelopen jaar werden in Limburg vanuit de sector ‘Transport en Logistiek’ 580 vacatures gemeld bij de VDAB. Dat zijn er 35 procent meer dan een jaar voordien. Toch zijn eind februari 2016 nog 97 vacatures in de sector niet ingevuld.

“De afgelopen 3 jaren hebben de bedrijven die in Limburg met logistiek bezig zijn 360 miljoen euro geïnvesteerd en 1.600 tot 1.700 arbeidsplaatsen gecreëerd", licht de nieuwe voorzitter van het LPL Pascal Vranken toe. "De vraag vanuit de sector naar nieuwe en goed opgeleide medewerkers is dan ook erg groot, waardoor het aanbod aan de juiste beschikbare werkkrachten kleiner wordt en bepaalde vacatures moeilijker ingevuld geraken. De stijgende inschrijvingscijfers voor de logistieke opleidingen zijn dus goed nieuws voor de verdere groei van de sector in onze provincie", besluit Vranken.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139