LimburgActueel.beBlauwe Boulevard Hasselt breidt uit met residentieel Quartier Bleu

Door Redactie - 24 februari 2016 - 3500 - Economie

Chateaux Real Estate en Matexi roepen samen met de stad Hasselt een gloednieuw stadsdeel in het leven: Quartier Bleu, een bijkomend residentieel en commercieel aantrekkingspunt voor de 'Stad van de Smaak'. Dankzij de ligging langs het kanaal wordt Quartier Bleu niet enkel een troef voor het stadsimago, maar ook voor het leven van elke Hasselaar. Lees vandaag alles over het spraakmakende project bij LimburgActueel.

Blauwe Boulevard Hasselt breidt uit met residentieel Quartier BleuQuartier Bleu zal de nieuwe toegangspoort tot het stadscentrum vormen en 'een natuurlijke doorstroom' tussen de Blauwe Boulevard en het stadscentrum creëren. "Of je er nu voordelig komt parkeren, een koffie drinken of shoppen: een dagje Hasselt begint of eindigt weldra in Quartier Bleu", stelt burgemeester Hilde Claes. Vlak onder dit nieuwe stadsdeel komt een veilige en hypermoderne luxeparking met 'betaalbare tarieven'. “Tweeduizend hoognodige parkeerplaatsen zullen hier voorzien in de groeiende parkeerbehoefte van Hasselt”, gaat Claes verder.

Acht residenties
Quartier Bleu belooft verder chique en gezellig wonen in een mooie open ruimte langs het water. "De volgende jaren zullen er een achttal residenties uit de grond rijzen. De pleintjes en bomenrijen worden zo vormgegeven dat ze rust uitstralen en bijdragen aan de uitgesproken identiteit van Quartier Bleu", vertelt Philippe Onclin, eigenaar van Chateaux Real Estate. In deze nieuwe stadszone zal er tevens plaats zijn voor moderne winkels, restaurants en bistro’s.

Promenade in natuursteen
Centraal in de stadsoase wordt een sfeervol plein ingericht, met een ruime trapverbinding naar het water. De moderne fietsers- en voetgangersbrug over het water zal de verbinding maken tussen beide oevers en is zowat het sluitstuk van het project. "We behandelen de stad als levend wezen en gaan bij iedere opdracht op zoek naar stedelijke eigenheid om tot de beste ruimtelijke compositie te komen", licht lead-architect Alfredo De Gregorio uit Maastricht toe. Eerst werd daarbij gekeken naar de Kanaalkom als geheel.

Dankzij eerdere opdrachten in dit gebied kon De Gregorio een hiërarchie inbouwen. “Quartier Bleu is de kers op de taart van het kanaalkomgebied met méér detaillering en sterker uitgesproken stijlelementen.” De nieuwe promenade wordt uitgevoerd in natuursteen. Op initiatief van hoofdarchitect De Gregorio werd trouwens het gerenommeerd architectenbureau Antonio Citterio, Patricia Viel and Partners uit Milaan betrokken.

3 vrachtschepen per dag
De ontwikkelaars staan, met medewerking van de scheepvaart, in voor een vlotte vertaling van de ‘Minder hinder’-filosofie naar verkeersomleidingen en werfverkeer. “We transporteren zo veel mogelijk via het water: drie vrachtschepen per dag zullen de gronden afvoeren. Eén boot vervangt maar liefst 66 vrachtwagens”, aldus Tom Van Becelaere van Matexi. Dat komt neer op zo’n 27 000 vrachtwagentransporten minder op de weg tijdens de looptijd van het project, wat een zeer positieve impact op de ecologische voetafdruk van Quartier Bleu zal hebben.

275 jobs tijdens bouwfase
Dankzij de 21 meter lange brug (waarvan 5 meter overkraging boven het kanaal) ter hoogte van het voormalige Sanibri kunnen geladen vrachtwagens achterwaarts lossen in een vrachtschip. Deze brug is 5,20 meter breed, daardoor zal het doorgaand verkeer op de Slachthuiskaai niet verstoord worden. De ontwikkelaar zorgt er samen met de stad Hasselt voor dat er geen vrachtverkeer in de Armand Hertzstraat en de achterliggende wijk zal plaatsvinden.

Verder voorziet de ontwikkelaar een propere werfafsluiting met dichte panelen om visuele- en geluidshinder te minimaliseren. De bouwput wordt gedurende 9 maanden uitgegraven vanaf Stadshaven richting de Gelatinesite. Tijdens de bouwfase geeft het project plaats aan zo’n 275 jobs. De realisatie van Quartier Bleu is voorzien voor 2019 en de verkoop van de appartementen zal van start gaan eind dit jaar.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150