LimburgActueel.beUnieke Tesla middenschool start in september te Maasmechelen

Door Redactie - 15 januari 2016 - 3630 - Wetenschap & Innovatie

De Nikola TESLA Middenschool start vanaf 1 september 2016 te Maasmechelen met een uniek en vernieuwend pedagogisch project. De nieuwe school dicht de kloof tussen het basis- en het secundair onderwijs en wordt opgericht in samenwerking met de GO! basisscholen van Maasmechelen. De verwijzing in de naamgeving naar de uitvinder/onderzoeker Nikola Tesla verklapt duidelijk de focus op STEM-onderwijs, waarbij wiskunde, wetenschap, techniek en ingenieurschap centraal staan.

Unieke Tesla middenschool start in september te MaasmechelenDe slogan 'De toekomst is van mij' onderstreept het feit dat de leerbereidheid van de leerlingen maximaal wordt aangewakkerd en gestimuleerd. De intrinsieke motivatie van de leerlingen maakt dat ze hun eigen toekomst zelf in handen kunnen en moeten nemen. Unieke samenwerking tussen leerkrachtenteams basisonderwijs en de nieuwe middenschool zorgt voor een doorlopende leerlijn over bestaande structuren heen.

Al jaren wordt er (op politiek vlak) gepraat en geschreven over de hervorming van het secundair onderwijs, evenwel worden er weinig richtinggevende beslissingen genomen. GO! Scholengroep 14 Maasland wacht niet op wetgeving van hogerhand om de afstemming van het basisonderwijs op het secundair en omgekeerd aan te pakken.

De kloof tussen het basis- en het secundair onderwijs wordt gedicht doordat de leerkrachtenteams van de GO! basisscholen Maasmechelen en van de nieuwe middenschool samen met hun directies de pedagogische leerlijn uitwerken voor 4 jaar, met name voor de laatste graad van het basisonderwijs (leerjaar 5 en 6) tot en met de eerste graad van het secundair (1ste en 2de secundair). In verschillende werkgroepen wordt het volgend schooljaar voorbereid zodat de bestaande verschillen in leerdoelen weggewerkt worden in een uniek en nieuw pedagogisch traject.

Beter voorbereiden
"Als leerkrachten van het basisonderwijs geven wij mee input over de inhoud en de methodieken binnen de nieuwe middenschool en kunnen we onze leerlingen ook deels verder begeleiden of volgen. Daarnaast versterkt de inbreng van de middenschool het basisonderwijs, doordat de leerlingen van de laatste graad les krijgen van een aantal vakleerkrachten secundair (wiskunde, wetenschappen, Frans, enz.) en zo beter worden voorbereid op het secundair onderwijs," vertellen leerkrachten Wendy Ramakers en Sandra Wagemans van basisschool Op het Boseind.

Koploper in onderwijsveld
"Wij stellen onze labo's, onze technische ruimtes en ons innovatieve 3-D printer ter beschikking van de basisscholen zodat zij maximaal op wetenschappelijke en technische ontdekkingstocht kunnen gaan. Door gezamenlijk een nieuwe school uit te bouwen zijn we koploper binnen het onderwijsveld en wachten we niet op keuzes van bovenaf", aldus directeur Tilly Vannitsen.

De unieke middenschool wordt klaargestoomd om op 1 september van start te gaan Deze komt naast de nieuw aangelegde parking (wat het brengen en halen van de kinderen optimaal maakt) op de hoek van de Langestraat en de Daalstraat in het centrum van Eisden. Voor diegenen die interesse hebben kan meer info verkregen worden op www.teslamiddenschool.be.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150