LimburgActueel.beHemochromatosepatienten kunnen voortaan ook bloed doneren

Door Redactie - 05 januari 2016 - 0000 - Politiek

De commissie Volksgezondheid heeft vandaag unaniem het wetsvoorstel van N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel goedgekeurd dat het ook voor patiënten met hemochromatose mogelijk maakt om bloed te geven. Naar schatting levert dat het Rode Kruis in één klap minstens 6.000 extra bloedzakjes per jaar op. Lees er meer over bij LimburgActueel!

Hemochromatosepatienten kunnen voortaan ook bloed donerenTot vandaag was het voor mensen met erfelijke hemochromatose of ‘ijzerstapeling’, die hiervoor aderlatingen ondergaan, niet mogelijk om bloed te geven. Daardoor belandden jaarlijks duizenden perfect bruikbare bloedzakjes in de vuilnisbak. Vaak tot ergernis van de patiënten zelf. Bloed doneren na een medische aderlating heette ‘niet altruïstisch’ te zijn en was dus strijdig met de wetgeving.

Ethisch onverantwoorde verspilling
“Daar komt nu verandering in”, zegt Valerie Van Peel. "Een behandeling kan dan wel verplicht zijn, de donatie achteraf is duidelijk een vrije keuze. Ik ben zeer tevreden dat mijn collega’s in het parlement deze redenering hebben willen volgen. In tijden van tekorten is het weggooien van nuttig en gezond bloed ethisch niet te verantwoorden. Nog maar vorige week worstelde het Rode Kruis met een bloedtekort.”

Perfect bruikbaar bloed
Van de naar schatting 60.000 patiënten in België die lijden aan erfelijke hemochromatose, een ziekte waarbij het lichaam te veel ijzer uit de voeding opneemt, zijn er momenteel meer dan 1500 die regelmatig aderlatingen ondergaan om het ijzergehalte in hun organen en bloed te normaliseren. “Het bloed bevat in de beginperiode van de behandeling meer ijzer, maar is verder normaal”, stelt Van Peel. “Zodra deze patiënten zich in de onderhoudsfase van hun behandeling bevinden, is hun bloed perfect bruikbaar om te doneren.”

Voorraad verzekeren
Elk jaar verliezen bloedtransfusiecentra donoren, omdat ze de leeftijdsgrens hebben bereikt of een van de contra-indicaties voor bloeddonatie optreedt. Door de grotere alertheid en de verbeterde diagnoses voor erfelijke hemochromatose bestaat bovendien het risico dat er nog meer donoren verloren gaan. Om het aantal donoren op te voeren, werden eerder al aanpassingen in de wetgeving aangebracht, waarvan de impact zonder meer positief is. De wet-Ide, bijvoorbeeld, verhoogde de leeftijdsgrens tot de dag waarop je 71 jaar wordt. Dat leidde sinds 2011 tot ruim 12.500 donaties van 65- tot 70-jarigen in Vlaanderen. “Met deze wetswijziging zetten we als opnieuw een belangrijke stap om onze bloedvoorraad te verzekeren”, besluit Valerie Van Peel.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Handbalbekers voor Sint-Tuiden en Initia Hasselt
Japanse tuin Hasselt gehuld in chrysanten
Dit was Fleuramour 2017 'Passion for flowers'

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139