LimburgActueel.beBinnenkort jouw zonnepanelen op andermans dak?

Door Redactie - 30 december 2015 - 0000 - Politiek

Sommige mensen willen wel zonnepanelen plaatsen, maar kunnen niet omdat ze bijvoorbeeld als appartementsbezitter niet over een eigen dak beschikken. Anderen bezitten wel een dak, maar hebben een laag elektriciteitsverbruik of onvoldoende centen om zonnepanelen te financieren. Beide partijen bij elkaar brengen, kan de productie van zonne-energie in Limburg een nieuwe boost geven.

Binnenkort jouw zonnepanelen op andermans dak?Maar vandaag ontbreekt het wettelijk kader. “Er moet dringend een decreet komen”, zegt Vlaams Parlementslid Andries Gryffroy (N-VA). “Waardoor je zonepanelen op andermans dak mag plaatsen of omgekeerd. Beide partijen krijgen hiervoor een vergoeding, in de vorm van geproduceerde groene stroom of gewoon financieel.”

De energiespecialist van de N-VA in het Vlaams Parlement kreeg van zijn fractie groen licht om een conceptnota over het onderwerp in te dienen. Een conceptnota heeft tot doel de discussie over het onderwerp binnen het Vlaams Parlement aan te gaan en moet leiden tot decreetgeving die het vereiste wettelijke kader schept. “Het toelaten om de kWh die iemand op andermans dak produceert, te verrekenen, kan het draagvlak voor groene energie sterk verhogen", weet Gryffroy.

Drempel verlagen
Om meer dakoppervlakte beschikbaar te krijgen voor de installatie van zonnepanelen, wil de N-VA een platform opzetten dat de studie, financiering, installatie en onderhoud van zonnepaneleninstallaties ondersteunt. "Dit geïntegreerd proces moet ervoor zorgen dat de drempel om over te gaan tot het investeren in zonnepanelen wordt verlaagd. Door verschillende projecten te clusteren kunnen de kosten verder omlaag."

Energieneutrale overheid
“Het is aan de Vlaamse overheid om een dergelijk platform te helpen lanceren, waarna het zich autonoom verder kan ontwikkelen richting bedrijven, verenigingen en burgers”, legt het parlementslid verder uit. "Vlaanderen kan bijvoorbeeld zijn eigen patrimonium aan daken beschikbaar stellen voor zonne-energie en burgers en bedrijven mee laten investeren en genieten van de opbrengsten. Zo gaan we naar een energieneutrale overheid", besluit Gryffroy.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150