LimburgActueel.beHoe lang blijft de ICT-sector nog een mannenwereld?

Door Redactie - 10 december 2015 - 3500 - Wetenschap & Innovatie

Ondanks het feit dat 95% van de vrouwen graag in ICT werkt, wordt maar 10% van de functies ingevuld door vrouwen. Dit is één van de relevantste conclusies uit de huidige Gender Gap-analyse. Deze nieuwe studie, die werd uitgevoerd door Agoria ICT, CFBL (Centre for Balanced Leadership) en WISE (business community van vrouwen in ICT), vormt een bouwsteen voor meer gender balance in ICT in België. 270 ICT-professionals gaven hun mening rond het belang van gender in de ICT-sector. Lees bij LimburgActueel die van PXL, Cegeka en Agoria.

Hoe lang blijft de ICT-sector nog een mannenwereld?De ICT-sector scoort erg positief als werkplek omwille van flexibiliteit in work-life balance, zowel bij 95 procent van de mannen als 96 procent van de vrouwen in de studie. Toch overweegt 25 procent van de vrouwelijke ICT-professionals de sector te verlaten en heeft 80 procent het gevoel zich voortdurend meer te moeten bewijzen.

Cegeka vindt dat vrouwen absoluut een plaats hebben in de ICT-wereld. Gender balanced teams leveren immers betere resultaten en de IT- business is dan ook vragende partij om de vrouwelijke aanwezigheid te versterken. Ook Agoria concludeert dat 68 procent van de bevraagden deze mening deelt.

Kansen niet voor het oprapen
Nochtans gelooft 80 procent van de vrouwen dat ze zichzelf meer moeten bewijzen, volgens Agoria-CFBL. Wendy Knaepen, accountmanager Cegeka sluit hier initieel bij aan. “Als jonge vrouw dacht ik dat er wel sprake was van een soort natuurlijke benadeling. Geleidelijk aan groeide het besef dat er wel degelijk kansen zijn, maar dat je er zelf achteraan moet gaan en dat je ze moet grijpen. Als je weet dat 80 procent van de medewerkers bij Cegeka mannen zijn, dan weet je ook dat carrièrekansen je niet op een presenteerblaadje aangeboden worden.”

Rolpatroondoorbrekend werken
Uit de studieresultaten blijkt ook duidelijk dat vrouwen (88 procent) én mannen (62 procent) ICT nog steeds zien als een mannenwereld. “Hier moet toch nog rolpatroondoorbrekend gewerkt worden, zeker gezien het toenemende belang van technologie in toekomstige jobcreatie. De sector is nog steeds mannelijk qua denken en cultuur, en moet meer inspanningen leveren om diversiteit te realiseren” aldus Michèle Mees, co-founder van Centre for Balanced Leadership.

“We zetten met initiatieven als Coderdojo, Makerspace, Lego Education Innovation Studio,… volop in op een positieve ICT-beleving voor meisjes. Op deze manier werken we van onderuit aan een mentaliteitsverandering die de ICT-sector in Vlaanderen en Euregio een geweldige boost kan geven”, besluit Heidi Croes, directeur Student en Onderwijs van de Hogeschool PXL.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150