LimburgActueel.beStudenten runnen afdelingen vier Limburgse ziekenhuizen

Door Redactie - 23 november 2015 - 0000 - Wetenschap & Innovatie

Kan een afdeling in een ziekenhuis volledig gerund worden door studenten? Onder de noemer ‘Patchwork by student teams’ nemen studenten van Hogeschool PXL en PIVH Hasselt de proef op de som bij Jessa Ziekenhuis Hasselt, Sint-Franciskusziekenhuis Heusden-Zolder, AZ Vesalius Tongeren en Sint Trudo Ziekenhuis Sint-Truiden. In totaal gaat het om 40 studenten uit vier opleidingen die vier weken samen een ziekenhuisafdeling overnemen onder het toezicht van het ziekenhuispersoneel.

Studenten runnen afdelingen vier Limburgse ziekenhuizenConcreet worden studenten uit de bacheloropleidingen Verpleegkunde, Ergotherapie en Sociaal werk van Hogeschool PXL samen met de studenten HBO5 Verpleegkunde van PIVH ingeschakeld in de vier ziekenhuizen. “De studenten werken in twee shiften en nemen alle taken voor hun rekening. Zo zijn de studenten nu verantwoordelijk voor het volledig opname- of ontslagbeleid, medicatiebedeling, planning onderzoeken, patiënten overdracht, samenwerking met de medische staf en andere logistieke of administratieve diensten binnen het ziekenhuis", legt departementshoofd Roald Nelissen uit.

Leerpotentieel volledig benut
De basiszorgen zoals hygiënische zorgen of hulp bieden bij de maaltijd, worden door alle teamleden uitgevoerd. Uiteraard blijven de studenten binnen hun eigen domein verantwoordelijk voor de beroepsspecifieke taken. "Praktijkervaring is essentieel binnen opleidingen in de gezondheids- en welzijnssector. In de stages zoals ze traditioneel worden georganiseerd blijft de rol van de student eerder beperkt tot het uitvoeren van opdrachten onder de verantwoordelijkheid van de stagebegeleider", weet Nelissen. "Door projecten als ‘Patchwork by student teams’ wordt het leerpotentieel van de stageplaats volledig benut om deze competenties aan te leren."

‘Patchwork by student teams’ is van start gegaan als pilootproject op de afdelingen Geriatrie 3 van het Jessa Ziekenhuis (Campus Salvator), Afdeling Z2 Locomotorische revalidatie van het Sint-Trudo Ziekenhuis, Geriatrie 2 van het Sint-Franciskusziekenhuis en afdeling E1 Locomotorische revalidatie van AZ Vesalius.

Momenteel wordt er gewerkt aan de uitbreiding van het aantal interdisciplinaire leerwerkplaatsen in samenwerking met het Medisch-Centrum Sint-Jozef (Munsterbilzen), Woonzorgcentrum Sint Anna (Lanaken), Woonzorgcentrum Sint Elisabeth (Hasselt).


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150