LimburgActueel.beZes creatieve kantelpunten te bewonderen in Z33 Hasselt

Door Dominique Vreven - 19 november 2015 - 3500 - Cultuur

Met Toegepast 20 presenteren zes aanstormende designtalenten Anneleen Swillen, Jan Geboers, Anne Ligtenberg, Charlotte Vandenborre, Ruben Castro en An Onghena het resultaat van hun ontwerptraject onder het mom ‘Looking for the in-between’ in Kunstencentrum Z33 op het Begijnhof in Hasselt. Een titel die refereert aan een kantelpunt in een creatief proces. Een raakpunt met het principe van springplank voor hun professionele loopbaan, waarvoor Toegepast al 20 jaar bekend staat.

Zes creatieve kantelpunten te bewonderen in Z33 HasseltToegepast, de ontwerpwedstrijd waarbij Cultuurplatform Design samen met kunstencentrum Z33 net afgestudeerde ontwerpers selecteren en hen een jaar lang laten werken aan een eigen project, viert zijn 20 jarig bestaan. De kunstige nieuwlichters van het design stellen vanaf 22 november tentoon in de begijnhofhuisjes in Hasselt.

Grensgebied aftasten
Anneleen Swillen (Master of Arts in de Beeldende kunsten, Object & Jewellery aan de Design Academy Eindhoven) geeft met foto’s extra glans aan haar driedimensionale objecten. Architect Ruben Castro maakt ook gebruik van de fotografie, maar dan om efemerische schaduwarchitectuur te registreren. Hij tast letterlijk en figuurlijk het grensgebied van licht en schaduw af, ‘s nachts, tussen Hasselt en Maastricht op zoek naar het clair-obscur.

Verscheuring vlechten
Textielontwerpster Charlotte Vandenborre verweeft dan weer haar fotografische impressies van zwervers in textiele installatie. Ze maakt gebruik van dezelfde materialen waar zwervers hun leven mee inkleden: plastic, karton, dekens of oude slaapzakken, om een verbrokkeld beeld van verscheuring te gaan vlechten. Jan Geboers (banaba Meubelontwerp Mechelen) kiest resoluut voor het materiaalexperiment. Zo ging hij aan de slag met polyurethaanschuim in combinatie met vloeibare harsen.

Hokjesdenken
Anne Ligtenberg studeerde af aan de Design Academy Eindhoven met een opgemerkt eindwerk waarin ze dyslexie bevattelijk maakte voor niet-dyslectici. Voor Toegepast wilde ze nagaan hoe beeldvorming rond disfuncties of ziektes hokjesdenken in de hand werkt. An Onghena tot slot zoekt in een ruimtelijke installatie de onmetelijkheid van het universum op.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150