LimburgActueel.beBocholt installeert eerste Vlaamse warmtenet gestookt op lokale houtsnippers

Door Redactie - 18 september 2015 - 3950 - Wetenschap & Innovatie

Vorig jaar werd in Bocholt de coöperatie ‘Landschapsenergie’ opgericht door het gemeentebestuur, basisschool De Driehoek, PVL, Biotechnicum, Agro|Aanneming en Regionaal Landschap Lage Kempen. Het startte een pilootproject, waarbij de scholencampus en het Parochiehuis via een houtsnipperketel en warmtenet verwarmd worden door houtsnippers, geoogst uit lokale houtkanten. Vandaag werd de installatie officieel in gebruik genomen. De coöperatie pakt zo uit met een win-winsysteem voor landbouwers, gebruikers en de biodiversiteit en biedt meteen een antwoord op de problematiek rond fossiele brandstoffen.

Bocholt installeert eerste Vlaamse warmtenet gestookt op lokale houtsnippersHet pilootproject is een onderdeel van het internationaal Interreg IVB NWE-project TWECOM (‘Towards eco-energetic communities). De coöperatie nam, met ondersteuning van de provincie Limburg en de Vlaamse Overheid, de investering in de snipperkachel en het warmtenet op zich. De coöperatie baat ook de installatie uit en staat in voor het onderhoud. De verschillende partners binnen de coöperatie hebben elk hun eigen rol.

Extra inkomen
De gemeente Bocholt brengt haar houtkanten in en is verantwoordelijk voor exotenbestrijding en heraanplanting van houtkanten. De landbouwers, verenigd in een agrobeheergroep, staan in voor het cyclisch hakhoutbeheer. “Meteen een extra inkomen voor de landbouwers”, stelt gedeputeerde Inge Moors. “Met Europese en provinciale subsidies zijn speciale machines aangekocht, die bovendien ook elders in de provincie Limburg ingezet worden voor het beheer van houtkanten.”

Uitzonderlijke investering
De scholencampus en het Parochiehuis zijn aangesloten op het warmtenet en engageren zich om de lokale houtsnippers af te nemen voor hun houtsnipperketel. “De school werd voordien grotendeels verwarmd op aardgas, dat het aan erg voordelige tarieven kon inkopen", vertelt schepen Jan Verjans. "Daardoor was het verschil tussen de prijs van aardgas en houtsnippers niet groot genoeg om de grote investeringskost van een houtsnipperkachel op aanvaardbare termijn terug te verdienen. Gelukkig vond de provincie Limburg deze testcase de moeite om een uitzonderlijke investeringssubsidie te geven."

Variatie creëren
Regionaal Landschap Lage Kempen tenslotte, helpt met het opstellen van een houtkanten-beheerplan voor de komende 30 jaar. Gedeputeerden Ludwig Vandenhove en Jean-Paul Peuskens zien immers nog voordelen. “Ook voor de biodiversiteit is het gebruik van lokale houtsnippers een goede zaak. Door de houtkanten opnieuw te gaan beheren creëren we meer variatie in het landschap. Ondertussen tonen de eerste opbrengsten trouwens aan dat het oogsten van de houtkanten de onderhoudskosten van de houtkanten aanzienlijk drukken, het is dus niet enkel goed voor de natuur, maar ook voor de portemonnee.”


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150