LimburgActueel.beInternationale studenten schetsen in Limburg zorgsector van de toekomst

Door Redactie - 16 september 2015 - 3500 - Wetenschap & Innovatie

Een interactieve speel-en-leertuin, een ‘responsieve’ rolstoel die continu verschillende spiergroepen activeert of een ervaringsgame om verkeersveiligheid te stimuleren bij jonge kinderen: het zijn maar enkele ideeën die een groep van 40 internationale studenten momenteel aan het uitwerken is op Hogeschool PXL. Tijdens de tiendaagse summerschool IC4Life (Innovation & Creativity for Life) schetsen Belgische, Litouwse en Zuid-Afrikaanse studenten de zorgsector van de toekomst. “We zijn aangenaam verrast door de creativiteit van de studenten”, aldus coördinator Erwin.

Internationale studenten schetsen in Limburg zorgsector van de toekomst“Dat komt ook door de samenstelling van de groepjes: de studenten komen niet alleen uit verschillende landen, maar ook nog ‘ns uit verschillende vakgebieden, van ergotherapie over elektronica-ICT en toegepaste informatica tot grafisch design en marketing. Het kan niet anders dan dat die kruisbestuiving frisse innovatieve ideeën oplevert.”

Uitgangspunt van IC4Life is dat de zorgsector in de toekomst belangrijke uitdagingen te wachten staat. “We staan voor een kantelpunt”, aldus Vanroye. “Onze almaar vergrijzende bevolking, onze toenemende werkdruk en mobiliteitsproblemen, de financiële crisis: al die zaken dwingen ons na te denken over hoe we onze gezondheidszorg kwalitatief en betaalbaar kunnen houden, zeker ten aanzien van speciale doelgroepen zoals senioren, kinderen of mindervaliden.”

Ook deftig op kroegentocht
Op het programma: een mix van gastcolleges van experts, creatieve brainstormingsessies, presentaties en werkbezoeken, onder meer aan UD Woonlabo en Makerspace. En tussendoor, niet te vergeten ook een aardig gevuld sociocultureel programma. “We vinden het leuk om onze buitenlandse IC4Lifers ook een stukje van de Belgische en Vlaamse cultuur te laten zien", vertelt student Ahmet Tekin. "We hebben al een eigen Belgisch frietkot georganiseerd, hebben een avondje volksspelen op de agenda gezet, laten de studenten het Limburgse mijnverleden zien in C-Mine en uiteraard zijn we ook al ‘ns deftig op kroegentocht geweest.”

Schoolvoorbeeld
Algemeen directeur Ben Lambrechts is natuurlijk in de wolken met deze summerschool. “Bij Hogeschool PXL vertrekken we van de X-factor, met daarin vier pijlers: passie, ondernemingszin, internationale samenwerking en multidisciplinariteit. Wel, dit project draagt alle vier die pijlers in zich en is dus absoluut een schoolvoorbeeld van hoe we met onze hogeschool onze toekomstige samenleving mee vorm willen geven.”


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150