LimburgActueel.beHogeschool PXL start nieuw postgraduaat Cultuureducator

Door Redactie - 20 augustus 2015 - 3500 - Wetenschap & Innovatie

Vanaf september start PXL-Education, het departement lerarenopleiding, met een nieuw postgraduaat Cultuureducator. De Hasseltse hogeschool organiseert deze opleiding samen met de culturele sector. De postgraduaat is gericht op geïnteresseerden die in deze sector willen werken of er tewerkgesteld zijn. Wie een getuigschrift van cultuureducator wil behalen moet een programma van vier modules doorlopen met elk een eigen klemtoon: oriëntatie, educatie, communicatie en productontwikkeling.

Hogeschool PXL start nieuw postgraduaat Cultuureducator“De bedoeling is dat onze cursisten diverse kunstuitingen kunnen interpreteren en een visie ontwikkelen over de rol van kunst in de samenleving", legt departementshoofd Marc Hermans uit. "Daarnaast moeten ze ook vertrouwd worden met de diverse bestuursniveaus die verantwoordelijk zijn voor het cultuurbeleid, en moeten ze beleids- en actieplannen kunnen interpreteren en analyseren.”

Inspirerend communiceren
Deze opleiding richt zich op verschillende culturele domeinen: kunst, erfgoed, beleid en instellingen, publiek en non-publiek. “We doen een beroep op gastsprekers met goede praktijkvoorbeelden en willen geïnteresseerden leren hoe ze voor een breed publiek inspirerend en helder kunnen communiceren over cultuur. Ten slotte zullen de cursisten zelf educatieve instrumenten ontwikkelen,” aldus Hermans.

Kernfunctie voor museum
Voor deze opleiding werkt Hogeschool PXL samen met verschillende partners uit de cultuursector, zoals C-mine Cultuurcentrum Genk, Openluchtmuseum Bokrijk, en het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed. Maar ook bij het Gallo-Romeins Museum in Tongeren reageren ze alvast erg enthousiast. “We vinden dit een waardevol initiatief. Een goede publiekswerking is een kernfunctie voor een museum of culturele instelling. Vernieuwende projecten en aangepaste educatieve instrumenten spelen hierin een cruciale rol, die goed opgeleide cultuureducatoren kunnen helpen invullen", aldus Nancy Tilkin.

Hogeschool PXL mikt voor deze opleiding vooral op houders van een bachelor- of masterdiploma in Lerarenopleiding, Toerisme en recreatiemanagement, Beeldende en Audiovisuele kunsten of uit diverse kunst- en cultuurrichtingen als Archeologie en Geschiedenis.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150