LimburgActueel.beProvinciebestuur blijft investeren in cultureel Limburg

Door Redactie - 05 augustus 2015 - 0000 - Cultuur

De beslissing van de Vlaamse regering over de afbouw van alle provinciale culturele bevoegdheden tegen januari 2017 was de afgelopen maanden vaak het onderwerp van gesprek. Provincie Limburg blijft echter niet bij de pakken zitten. De afgelopen weken investeerde het bestuur 351.137 euro in Limburgs cultureel en erfgoedtalent. “Het is juist nu intzettend belangrijk om bestaande en nieuwe culturele initiatieven binnen de branche in Limburg te versterken. We steunen de projecten niet enkel financieel, maar ook inhoudelijk,” stelt gedeputeerde Igor Philtjens. “Op deze manier bereiden we de Limburgse cultuursector voor op de nieuwe situatie vanaf 2017.”

Provinciebestuur blijft investeren in cultureel LimburgJong en oud, de brede Limburgse cultuursector kan zich beroepen op twee culturele subsidiekanalen: Bijzondere Culturele Initiatieven (BCI) en STROOM, de plug-in voor cultureel talent in Limburg. Via het reglement BCI wil de provincie Limburg culturele initiatieven ondersteunen en stimuleren die een bijzondere culturele uitwerking hebben in Limburg. Met STROOM richt de provincie zich specifiek tot opkomende Limburgse talenten in de brede cultuursector, om hen een financieel, maar ook inhoudelijk duwtje in de rug te geven. Ze kunnen een aanvraag indienen voor een opleidingsbeurs, waarmee een gerichte opleiding of masterclass gefinancierd kan worden (max. 2.500 euro) of voor een projectbeurs, die bedoeld is om nieuwe culturele projecten te bekostigen (max. 7.500 euro).

Kwalitatief toegankelijk maken
Naast cultuur, investeert de provincie Limburg al jarenlang in Limburgs onroerend, roerend en immaterieel erfgoed. Provincie Limburg keert projectsubsidies uit aan erfgoedprojecten over Limburg met een internationale uitstraling. Op deze manier stimuleert de provincie organisaties en verenigingen om het Limburgse erfgoed op een meer kwalitatieve manier toegankelijk te maken en de waarde en betekenis van het erfgoed beter te duiden. Met succes! In april 2015 zijn 14 projectaanvragen, ter waarde van 116.327 euro, goedgekeurd.

Sporen van de Groote Oorlog
Provincie Limburg heeft ook enkele specifieke projecten geïnitieerd waaraan een subsidiereglement gekoppeld is. Het Wereldoorlog 1-project 'Limburg 1914-1918: Kleine Verhalen is een Groote Oorlog' is allicht het meest gekende voorbeeld. Met dit project en het bijhorende subsidiereglement wil Provincie Limburg de Limburgse verhalen uit de Eerste Wereldoorlog kenbaar maken, want de oorlog heeft niet enkel in de Westhoek zijn sporen nagelaten. In het voorjaar keurde de provincie 6 aanvragen goed, voor een totaalwaarde van 45.000 euro, waardoor er momenteel 63 projecten uit 33 verschillende gemeenten provinciaal ondersteund worden.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek
Ondanks hitte veel volk op Tongers stadsmuzikantenfestival

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139