LimburgActueel.beHogeschool PXL investeert 1,25 miljoen euro in nieuwe projecten

Door Redactie - 19 juni 2015 - 3500 - Wetenschap & Innovatie

Hogeschool PXL besliste zopas om 1,25 miljoen euro vrij te maken voor de uitvoering van nieuwe onderzoeksprojecten. Het grootste aandeel, ongeveer 1 miljoen euro, komt uit onderzoeksmiddelen die de Vlaamse Overheid voor dit doel ter beschikking stelt. Maar voor het eerst stelt de hogeschool ook middelen uit haar basisfinanciering ter beschikking om studenten en lectoren meer te betrekken bij projectmatig onderzoek en zo het authentiek leren van de studenten te versterken.

Hogeschool PXL investeert 1,25 miljoen euro in nieuwe projectenIn september 2015 starten in totaal 26 nieuwe projecten. Die zijn in de eerste plaats gericht op het detecteren van opportuniteiten of problemen in het werkveld. Ze dragen bij aan de ontwikkeling of optimalisatie van producten, processen of dienstverlening van bedrijven en organisaties. Gelijktijdig hebben de projecten een meerwaarde voor het de hogeschool. Ze versterken de kennis van de onderzoekers zodat ze nog sneller kunnen inspelen op noden en ze versterken tevens de expertise van de lectoren en studenten zodat het onderwijs up-to-date blijft.

De projecten focussen op een breed gamma aan onderwerpen, aansluitend bij de opleidingen. Daarnaast starten er ook negen pilootprojecten met als voornaamste doel het onderzoeksmatig implementeren van onderwijsvernieuwing in de opleidingen van de eigen hogeschool. De resultaten zijn echter transfereerbaar naar andere onderwijsinstellingen.

Verspillingen terugdringen
Zo onderzoekt de PXL op welke manier LEAN-technieken toegepast kunnen worden in de bouwsector, zodat verspillingen teruggedrongen worden (faalkostenbeheersing) en er een maximale waarde voor de klant kan gerealiseerd worden (value stream verbetering). Er wordt hiervoor nauw samen gewerkt met de Confederatie Bouw Limburg.

Zicht op noden van klant
Verder ondersteunt de Hasseltse hogeschool KMO's en kleinschalige logiesverstrekkers in hun professionalisering. De PXL wil nagaan hoe gestandaardiseerde en modulair opgebouwde klantenbevragingen door KMO's ingezet kunnen worden om zicht te krijgen op de noden en behoeften van hun klanten. En hoe KMO's ondersteund kunnen worden bij de opzet en uitvoering van een professionaliseringstraject, waarbij de focus ligt op het realiseren van verbeteringen voor de klant. 


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150