LimburgActueel.beBachelorproef levert hogeschool PXL duurzamer warmwaterverbruik op

Door Redactie - 18 juni 2015 - 3500 - Wetenschap & Innovatie

Met je eindwerk in één klap ook je eigen studentenrestaurant een upgrade geven: dat deden twee studenten Elektromechanica van Hogeschool PXL de afgelopen maanden. Ze installeerden een zonneboiler in de keuken van de PXL-campus Diepenbeek, met het oog op een efficiënter warmwaterverbruik. Vandaag stelden de studenten hun afstudeerscriptie voor aan een deskundige jury.

Bachelorproef levert hogeschool PXL duurzamer warmwaterverbruik opKris Menten (Zutendaal) en Brent Bielen (Gellik) studeren, binnenkort af als professionele bachelor Elektromechanica, afstudeerrichting Klimatisering aan Hogeschool PXL. Voor hun stage en bachelorproef kregen ze een duidelijke opdracht. "Het PXL-Tech-gebouw in Diepenbeek is op zich nog niet zo heel oud, maar de keuken van het studentenrestaurant dateert uit 1998 en had op sanitair en verwarmingstechnisch vlak een nogal klassieke opbouw, waardoor het rendement een stuk beter kon", vertelt Menten. Zo was er een traditionele ketel die water constant op een hoge temperatuur hield, ook wanneer dat niet nodig was. "Brent en ik kregen de opdracht om na te gaan hoe we dat konden aanpakken, een concreet aanpassingsvoorstel uit te werken en dat ook zelf te implementeren."

Vertrouwen schenken
"Dat was ook het allerleukste aan deze stage en bachelorproef. We hebben alle fasen van een 'real life' projectproces doorlopen, van probleemanalyse en ontwerp over marktstudie en prijsvergelijkingen tot de effectieve installatie van de zonneboiler. Die praktijkervaring nemen ze ons nooit meer af", stelt Bielen. "We vinden het super dat de hogeschool ons het vertrouwen schonk om dit probleem zélf aan te pakken. Als je een verbetering aanbrengt aan een keuken die dagelijks 1.000 mensen bedient, dan besef je toch wel dat je meewerkt aan iets moois."

Duizenden euro's besparing
Dankzij de installatie van de nieuwe zonneboiler zal het sanitair warmwaterverbruik van het studentenrestaurant in de toekomst heel wat ecologischer en economischer zijn. "Uiteraard", aldus Chris Hendrickx, promotor van beide studenten. "Als je dat op jaarbasis berekent, dan spreken we al gemakkelijk over enkele duizenden euro's besparing. Hoeveel precies, dat moet de toekomst uitwijzen. In een onderzoeksproject brengen we momenteel het totale energieplaatje van onze campus in kaart, maar het belangrijkste is dat we op die duurzame weg willen voortbouwen. Zo willen we in de nabije toekomst ook een gasdoorstromer en een zeer energiezuinige vaatwasmachine in de keuken integreren."

 


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150