LimburgActueel.beHasseltse onderzoekers lanceren upgrade van revalidatierobot op Biomedica

Door Redactie - 01 juni 2015 - 3500 - Wetenschap & Innovatie

Onderzoekers van de Universiteit Hasselt en Hogeschool PXL stellen op de Biomedica Summit 2015 een 'slimmere' versie van de revalidatierobot Hibbot voor. "Een eerdere versie van de Hibbot werd eind 2014 voorgesteld, maar via een proces van 'rapid prototyping' hebben we de robot met sensoren uitgerust", vertelt prof. dr. ir. Ronald Thoelen bij LimburgActueel. De Hibbot is slechts een van de vele nieuwe producten en ideeën die op de Innovatiemarkt van het lifesciencescongres Biomedica (2-3 juni) in C-Mine worden voorgesteld.

Hasseltse onderzoekers lanceren upgrade van revalidatierobot op BiomedicaDe Hibbot is een robot die kinderen met een hersenletsel ondersteunt bij het rechtstaan én die hen vrij laat bewegen. "Kinderen met hersenverlamming kunnen meestal niet zelfstandig stappen. De Hibbot stabiliseert het bekken waardoor het kind handenvrij kan staan. De interactie met vriendjes, spelen en dagelijkse activiteiten worden op die manier gemakkelijker", licht mede-ontwikkelaar ingenieur Dirk Wenmakers toe.

Progressie live opvolgen
Onderzoekers van de Universiteit Hasselt en Hogeschool PXL hebben de robot zopas verbeterd. "We hebben extra sensoren aangebracht, die de progressie van kinderen kunnen opvolgen. De data worden naar de 'cloud' gestuurd, zodat kinesisten de gegevens haast live kunnen raadplegen en zodoende de patiëntjes een revalidatie op maat bieden", aldus professor Thoelen. De sensoren meten de snelheid van stappen, de stapgrootte en de houding van de romp van het kind. "Daarnaast worden ook de voeten tijdens het gebruik van de Hibbot gefilmd."

De UHasselt en Hogeschool PXL zetten maximaal in op 'rapid prototyping' in de zorg. "€œWe willen de termijn van idee tot product inkorten door dit idee te vertalen in een prototype. Bij 'rapid prototyping' worden technologieën snel getest en gevalideerd in een reële zorgomgeving", besluit Thoelen.

 


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150