LimburgActueel.beLaatste halte voor succesvolle Limburgse Wereldoorlog I-tentoonstelling

Door Redactie - 08 mei 2015 - 3600 - Cultuur

In Domein Bokrijk strijkt de succesvolle tentoonstelling ‘Limburg 1914-1918: Kleine Verhalen in een Groote Oorlog’ vandaag voor het laatst neer. In Genk en Hasselt werd de blackbox, waarin de tentoonstellingsfilm over de Eerste Wereldoorlog in Limburg getoond wordt, nog vergezeld door 44 identieke Stahlhelmen. In Bokrijk zullen dat echter 44 verschillende, creatief bewerkte helmen zijn. Die zijn het resultaat van het participatieproject met alle Limburgse gemeenten dat eind februari van start ging. “Deze expo toont een andere dimensie van ons project: 44 unieke creaties die samen één kunstwerk vormen en alle Limburgse gemeenten verbidnen,” aldus gedeputeerde Igor Philtjens.

Laatste halte voor succesvolle Limburgse Wereldoorlog I-tentoonstellingHet provinciale herdenkingsproject ‘Limburg 1914-1918’ genoot de afgelopen maanden veel belangstelling vanwege het participatieve helmenproject met de 44 Limburgse gemeenten, dat eind februari van start ging. Het provinciebestuur moedigde de gemeenten aan om ‘hun’ betonnen Stahlhelm met de hulp van socio-culturele verenigingen, scholen, geschied- en heemkringen, lokale kunstenaars, jeugdwerkingen, enz. creatief te bewerken en een boodschap mee te geven. Met succes, want er verschenen al tal van getuigenissen, artikels, foto’s en filmpjes over de creatieve bewerkingen van de helmen. Iedere gemeente verbeeldde zijn herinneringen en gedachten aan de Groote Oorlog op hun eigen manier.

“Voor ons is het participatieve helmenproject meer dan geslaagd,” vertelt Philtjens. “We haalden de samenwerkingsverbanden met de Limburgse gemeenten op een creatieve manier aan en gaven de inwoners de kans om hun herinneringen aan de Groote Oorlog weer te geven. In elke gemeente is er actief door de bevolking aan het project geparticipeerd. Jong en oud gingen samen aan de slag om hun betonnen helm te bewerken, met één gezamenlijk doel: nooit vergeten tot wat oorlog kan leiden.”

Permanent herinnerings-park
Tot 7 juni kan je de expo en de tentoonstelling gratis bezoeken in het Domein Bokrijk. Na deze laatste tijdelijke halte zullen de helmen echter niet uit het Limburgse gezichtsbeeld verdwijnen. Midden juni verhuizen de helmen naar hun laatste rustplaats, zijnde de omgeving nabij het voormalige slagveld in Halen. “Op deze beklijvende locatie waar Belgische en Duitse jonge soldaten een veel te vroege dood vonden, zal een permanent herinnerings-park ingericht worden", besluit de deputé.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek
Ondanks hitte veel volk op Tongers stadsmuzikantenfestival

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139