LimburgActueel.be"Na´ef, maar wel duidelijk!"

Door Kris Pattyn - 22 april 2015 - 0000 - Onze Weg

Vandaag ligt in het Vlaamse Parlement een breed gedragen resolutie ter stemming. Een vriendelijk, doch dringend verzoek om de kernwapens terug naar huis te sturen.Het blijft natuurlijk een zekere vorm van een vaudeville. Officieel liggen er nog steeds geen kernwapens in Kleine-Brogel. Officieus hebben er al genoeg mensen hun mond voorbijgepraat, maar nog steeds staat er niets op papier. In principe jaagt het Vlaamse Parlement dus achter een spook. Maar dan nog is de stemming meer dan symbolisch. We doen niets anders dan ‘nooit meer oorlog’ roepen naar aanleiding van de vele herdenkingen van de eerste grote oorlog.

Daarom is het net vandaag nog dat tikkeltje extra symbolisch. Want het is de dag op dag, honderd jaar geleden,  dat in die eerste wereldoorlog gas werd ingezet. Het was in feite een beetje het equivalent van de eerste atoomboom op Hiroshima. Totaal – hoewel, spionnen hadden een en ander toch gesignaleerd – onverwacht en nieuw oorlogstuig. Eentje waar niet dadelijk een antwoord opgevonden werd. Een wapen dat op vandaag nog als niet proper omschreven wordt.

Een atoombom is natuurlijk niet anders. Even smerig als een gasgolf over het slagveld. Want met een atoomwapen leg je niet een enkele stelling plat, maar de hele omgeving, stad of zelfs een land. Er zijn genoeg wargames die dat scenario in zich droegen. En we moeten dat – net zoals we aan het ijzerfront zeggen dat het niet meer mag – ook hier luidop durven zeggen dat dergelijke vormen van oorlogvoeren niet meer mag. Maar misschien moeten we toch nog een stapje verder gaan. Een decreet die elke vorm van oorlog verbiedt. Naïef, maar wel duidelijk!


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek
Ondanks hitte veel volk op Tongers stadsmuzikantenfestival

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139