LimburgActueel.be"Wijkagenten balanceren constant op een slappe koord"

Door Redactie - 26 maart 2015 - 3500 - Wetenschap & Innovatie

De Limburgse netwerken Reling en Noolim zijn bezig met de reorganisatie van de geestelijke gezondheidszorg en willen een intensievere samenwerking met de wijkinspecteurs bekomen. Zij zijn vaak de eerste personen die te weten komen dat er wat misloopt met een persoon of gezin. Concreet gaat het om moeilijk te bereiken doelgroepen, zoals dak- en thuislozen, mensen met psychiatrische problemen die probleemgedrag stellen of zorg vermijdend zijn. In het kader van de opstart van de samenwerking, zijn studenten Ergotherapie van Hogeschool PXL ingeschakeld om een eerste analyse te maken van de noden.

Foto: R.KooleDennis Morren, laatstejaarsstudent ergotherapie, getuigt bij LimburgActueel. “Vandaag heb ik een dag kunnen meelopen met de wijkinspecteur. Hij patrouilleert altijd te voet in de stationsbuurt van Hasselt." De problematiek die daar voornamelijk voorkomt is ‘dak- en thuislozen met een verslavingsproblematiek die lokaal voor overlast zorgen’. "We hebben verschillende daklozen gesproken en hun verhalen beluisterd. Daarnaast heeft hij me ook enkele plekken laten zien waar deze vertoeven en middelen gebruiken, een bezoek gebracht aan een lokaal café." 

Aanspreekpunt
Allerlei factoren maken de stationsbuurt een aantrekkelijke plek voor deze groep: winkels met heel goedkoop bier, onderdak, veel passanten, ontmoetingshuis en een ziekenhuis op wandelafstand waar ze hun methadon kunnen halen. Doordat de wijkinspecteur altijd zichtbaar is in deze buurt, is hij ook het eerste aanspreekpunt voor de mensen. De daklozen in deze buurt kennen hem en hij kent hun ook tot op een bepaalde hoogte. "Er worden spontane conversaties gevoerd. Dat is een sterkte maar ook een uitdaging", weet Morren nu.

Weerhouden van participatie
"Het ene moment zijn de verslaafde daklozen helder en aanspreekbaar, het andere moment zijn ze impulsiever en moet er repressief worden opgetreden. De wijkinspecteur balanceert hierdoor constant op een slappe koord." Tijdens de meeloopdagen focussen de studenten op barrières die ervoor zorgen dat mensen niet kunnen participeren aan de normen van onze hedendaagse maatschappij en de oorzaken die een zekere kloof veroorzaken tussen hulpverleners en wijkinspecteurs.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150