LimburgActueel.beSmart Logistics Limburg moet logistieke sector boost geven

Door Redactie - 24 maart 2015 - 0000 - Wetenschap & Innovatie

Het Logistiek Platform Limburg (LPL)/POM Limburg, de Universiteit Hasselt en Hogeschool PXL hebben vandaag Smart Logistics Limburg (SLL) gelanceerd. In dit virtueel platform bundelen de drie partners niet enkel hun kennis en expertise op het vlak van logistiek, maar bieden ze bedrijven ook structurele, intensieve wetenschappelijke en technische ondersteuning. Het doel van SLL is om innovatie binnen de Limburgse logistieke sector verder te stimuleren en het concurrentievermogen op te krikken.

Smart Logistics Limburg moet logistieke sector boost gevenDe Limburgse logistieke sector is goed voor een totale bruto toegevoegde waarde van een miljard euro. In de top tien van de grootste Limburgse bedrijven staan maar liefst vier logistieke ondernemingen. Volgens een rapport van het Amerikaanse Cushman & Wakefield bevindt Limburg zich zelfs in de Europese top drie van logistieke hotspots. Die toppositie staat echter zwaar onder druk door de grote concurrentie uit omliggende regio's. 

Focus op drie domeinen
Het SALK-uitvoeringsplan wil de logistiek in Limburg extra impulsen voor innovatie geven. De lancering van 'Smart Logistics Limburg' vormt in dat verband een belangrijke stap. Het platform brengt de wetenschappelijke en technische kennis samen van het Logistiek Platform Limburg (LPL)/Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Limburg, het Instituut voor Mobiliteit (IMOB, UHasselt), de UHasselt-onderzoeksgroep Logistiek en de expertisecel Log-IC van Hogeschool PXL. SLL focust in eerste instantie op innovatie in drie domeinen: logistieke systemen, transport-flow en risicoanalyse. Op deze terreinen beschikken de Limburgse kenniscentra al over unieke onderzoeksexpertise.

Naast deze bundeling van kennis, trekken de verschillende partners ook actief naar alle Limburgse bedrijven met logistieke activiteiten. Zo moeten SLL-business developers onder meer de problemen in de markt detecteren, hindernissen voor de opstart van innovatietrajecten helpen wegnemen en bedrijven de weg wijzen in het kluwen van (inter)nationale financieringskanalen.

Optimale interactie
"Verschillende jaren al beschouwt het provinciale beleid de logistieke sector terecht als een speerpuntsector voor de Limburgse economie", aldus deputé Marc Vandeput. "Om het concurrentievermogen nog te versterken, is het nodig dat bedrijven, kennisinstellingen en overheid maximaal de krachten bundelen. "In het project SLL vormt het Logistiek Platform Limburg het ecosysteem dat instaat voor een optimale interactie tussen overheid, kennisinstellingen en bedrijven."


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150