LimburgActueel.beUCLL en PXL slaan handen in elkaar voor biodiversiteit

Door Redactie - 17 maart 2015 - 3500 - Wetenschap & Innovatie

Morgen leggen studenten van de opleidingen Milieuzorg (UCLL) en Groenmanagement (Hogeschool PXL) twee nieuwe groendaken aan op hun eigen campus. Een onderzoeksproject met de steun van de provincie Limburg moet de jonge onderzoekers leren welke soorten extensieve groendaken het meest bevorderlijk zijn voor de biodiversiteit.

UCLL en PXL slaan handen in elkaar voor biodiversiteit"Dat groendaken heel wat voordelen bieden, is intussen welbekend", vertelt Bea Toppet, onderzoeker groenmanagement aan Hogeschool PXL. "Ze vormen een natuurlijke buffer voor regenwater, reduceren de uitstoot van CO2 en besparen ook energie omdat ze klimaatregelend werken." Wat minder geweten is, is dat ze ook goed zijn voor de biodiversiteit. "Ze trekken dieren aan en dat is vooral belangrijk in verstedelijkte gebieden en industriezones, want daar is de laatste decennia door bouwactiviteiten en versnippering de biodiversiteit het sterkst achteruitgegaan", aldus Toppet.

Bevorderende maatregelen opstellen
De nieuwe groendaken in Diepenbeek vormen de start van een onderzoeksproject dat loopt tot oktober 2016. "Doel van het project is na te gaan hoeveel leven er mogelijk is op verschillende types van extensieve groendaken", vult projectleider Pieter-Jan D'Huys aan. Studenten Milieuzorg en Groenmanagement zullen zowel de planten als de dieren op die groendaken monitoren. "Op het eind van het project hopen we een set van biodiversiteitsbevorderende maatregelen op te stellen en die te delen met alle betrokkenen, van architecten over aannemers tot onderhoudsbedrijven. Dat we onze eigen studenten inschakelen in het project, is een win-win. Van dit soort concrete projecten leren ze het meest en het is een mooie aanzet voor het onderzoek dat ze in het kader van hun bachelorproef zullen uitvoeren."

Voor het onderzoeksproject werken UCLL en PXL samen met Optigreen, de gemeente Diepenbeek, Natuurpunt en het Centrum Duurzaam Groen. Het project kreeg tevens een subsidie van de provincie Limburg. 


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150