LimburgActueel.beBetonnen Stahlhelmen uit expo Limburg 1914-1918 zwermen uit

Door Redactie - 20 februari 2015 - 3500 - Cultuur

Afgelopen maand vormde het Kolonel Dusartplein in Hasselt het decor voor de tentoonstelling 'Limburg 1914-1918: Kleine verhalen in een Groote Oorlog'. Naast een imposante blackbox waarin de multimediale tentoonstellingsfilm werd getoond, sierden 44 identieke betonnen Stahlhelmen het plein. Elke helm vertelt via een QR-code een uniek lokaal oorlogsverhaal. Vandaag zwermen ze uit over heel Limburg, elk op weg naar zijn gemeente. “Overal zullen jong en oud aan de slag gaan om het oorlogsverhaal op het betonnen oppervlakte creatief uit te beelden. Op deze manier zal dit Wereldoorlog I-project gedeeld en gedragen worden door alle 853.000 Limburgers”, stelt deputé van Cultuur Igor Philtjens.

Betonnen Stahlhelmen uit expo Limburg 1914-1918 zwermen uitProvincie Limburg haalt met de 44 betonnen helmen en het gekoppelde participatieve project de samenwerkingsverbanden met alle Limburgse gemeenten aan. Die stimuleren op hun beurt buurtbewoners, lokale verenigingen en jongeren om mee te denken over de creatieve vormgeving en uitwerking van het lokale oorlogsverhaal op ‘hun helm’. Vanaf half februari tot eind april krijgen de gemeenten de tijd om de helm kunstzinnig te bewerken en een boodschap mee te geven. Hiervoor krijgen ze een provinciale toelage van 1.250 euro.

Ontwerpen bejubeld
Afgelopen week werd door het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) een brainstormsessie georganiseerd om de eerste ontwerpen te bespreken. Nagenoeg alle gemeenten stuurden een vertegenwoordiger. Praktische kwesties werden besproken, diverse ideeën werden toegelicht en de eerste inspirerende ontwerpen bejubeld.

Het provinciebestuur Limburg volgt de participatie op de voet en zal de vorderingen in de gemeenten meermaals in beeld brengen op de projectpagina www.limburg1914-1918.be en de bijhorende facebookpagina Limburg 1914-1918. Alle (rand)activiteiten, knutselmomenten, enzovoorts, zullen er ook per gemeente worden opgelijst.

Getekend voor het leven
In mei worden de getransformeerde helmen terug samengebracht in Domein Bokrijk, de laatste tentoonstellingslocatie die van 8 mei tot 7 juni gratis toegankelijk zal zijn voor het brede publiek. “De 44 veranderde helmen zullen dan ook een symbolische betekenis dragen: ze weerspiegelen hoe de soldaten in 1914 allemaal identiek naar de oorlog vertrokken, maar in 1918 veranderd en getekend voor het leven terugkwamen,” vertelt gedeputeerde Philtjens.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150