LimburgActueel.beNoord-Zuid verbinding nu effectief in laatste rechte lijn

Door Redactie - 06 februari 2015 - 3530 - Politiek

Tijdens de commissie voor Mobiliteit en Openbare Werken werd er door Tom Roelants van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) een presentatie gegeven over de stand van zaken betreffende de missing links. “Voor Limburg is er één missing link en dat is de Noord-Zuid Limburg of de omleidingsweg in Houthalen-Helchteren,” stelt Vlaams volksvertegenwoordiger Marino Keulen. Vandaag heeft de Vlaamse Regering de definitieve vaststelling van het GRUP (Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan) gedaan. Wat betekent dat de Noord-Zuid nu effectief in de laatste rechte lijn zit. "Dat is geweldig nieuws voor de ontsluiting van Noord-Limburg!”

Noord-Zuid verbinding nu effectief in laatste rechte lijnDe Noord-Zuid in Limburg kent een lange lijdensweg. In 2011 was er reeds een GRUP vastgesteld, maar de Raad van State vernietigde dat en het bijgevoegde plan-milieueffectenrapport (Plan-MER) destijds. Op basis van de aanbevelingen van het arrest van de Raad van State werd een nieuw ontwerp van GRUP ontworpen en een herwerkt Plan-MER opgesteld. Het Plan-MER werd goedgekeurd op 25 februari 2014 en daarin werden twee tracés bestudeerd, namelijk een doorgang en een omleiding.

De Vlaamse regering koos voor het omleidingstracé en ontwierp hiervoor een nieuw GRUP dat op 4 april 2014 voorlopig werd vastgesteld. Nadien startte een openbaar onderzoek dat afgerond werd op 14 augustus 2014. Met het definitief vaststellen van het GRUP wordt vandaag de hele periode van opstart van het project afgesloten en kan de Vlaams regering beginnen met de aanbesteding van het dossier en op termijn de realisatie.

Ingebruikname tegen 2017
“Dit is een belangrijke stap in de realisatie van de Noord-Zuid in Limburg. Naast de aanbesteding van de werken, maakt men ook werk van de onteigeningen. Daarvoor heeft AWV zich, bij monde van Tom Roelants, sterk gemaakt dat men de nodige financiële middelen ter beschikking heeft in 2015, 2016 en 2017 om alle noodzakelijke onteigeningen voor het project te realiseren op een faire manier", weet de volksvertegenwoordiger. De timing die men bij AWV plakt op de ingebruikname van het omleidingstracé is voorzien rond 2017/2018.

Alle voortgang is wel afhankelijk van één ding: het uitblijven van procedures die het project weer vertragen met minstens twee jaar. "Hopelijk zegeviert het gezond verstand en blijven procedures tegen het GRUP uit,” stelt Marino Keulen. “Het beeld binnen enkele jaren of SALK al dan niet geslaagd is, zal bepaald worden door de uitvoering van de Noord-Zuid en het Spartacusproject."


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139