LimburgActueel.bePXL-studenten ontwerpen elektronische eetlepel voor baby's

Door Redactie - 04 februari 2015 - 3500 - Wetenschap & Innovatie

Goed nieuws voor gefrustreerde ouders die hun baby of peuter moeilijk aan het eten krijgen. Vijf PXL-studenten Elektronica-ICT hebben met hun bedrijfje Spoozy een elektronische eetlepel ontwikkeld die kinderen spelenderwijs met licht en geluid aan het eten zet. "Het idee is eigenlijk heel simpel", aldus commercieel directeur Tuur Lauwers. "Heel veel ouders spelen nu al vliegtuigje met een eetlepel om zo hun kroost tot eten aan te zetten. Wij hebben voortgeborduurd op dat idee en een lichtshowtje plus geluidsrecorder geïntegreerd in een eetlepel." Daardoor gaan baby's en peuters hun maaltijd als iets aangenaams gaan ervaren en zou de stress-sfeer rond de eettafel weggenomen worden. 

PXL-studenten ontwerpen elektronische eetlepel voor baby'sDe Spoozy-lepel werd voor het eerst voorgesteld op de Babybeurs in Hasselt en kon daar al op heel wat interesse rekenen. "De verkoopprijs is 25 euro, wat echt niet veel is voor een elektronicaproduct dat nog niet in massaproductieaantallen beschikbaar is. We hebben ons product zo ontwikkeld dat je de steel (waarin de elektronica zit) kan afkoppelen, zodat het lepelgedeelte zelf in de afwasmachine kan."

Voor de ontwikkeling van hun product werkten de studenten nauw samen met verschillende industriële partners. "Zonder die hulp hadden we onze prijs nooit kunnen drukken en was de Spoozy-lepel een stuk duurder uitgevallen. Doordat onze partners gedeeltelijk de kosten van componenten of de productie voor hun rekening nemen, wordt het voor ons commercieel haalbaar."

Hoger mikken
Het bedrijfje Spoozy is een zogenaamd small business project, een studentenonderneming onder de beschermende vleugels van vzw Vlajo (Vlaamse Jonge Ondernemingen), met behalve Tuur Lauwers ook Vincent Gielis, Riccardo Masia, Tom Mingneau en Abasin Noori als bedrijfsleden. In een eerste fase werden 30 stuks geproduceerd, waarvan er ondertussen 8 verkocht zijn. "Maar als het lukt, willen we echt wel hoger mikken en nagaan hoe we samen met onze partners een grotere productie kunnen opstarten."


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150