LimburgActueel.beSuccesvolle Wereldoorlog I-expo heropent op Kolonel Dusartplein

Door - 23 januari 2015 - 3500 - Cultuur

Na een geslaagde opstelling in september-oktober 2014 aan C-Mine Genk, strijkt de multimediale tentoonstelling “Limburg 1914-1918: Kleine Verhalen in een Groote Oorlog” momenteel op het Kolonel Dusartplein in Hasselt neer. Samen met de buurtbewoners opende gedeputeerde van Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens de tentoonstelling afgelopen vrijdagnamiddag. De expo is tot en met 20 februari gratis te bezoeken voor het brede publiek.

Succesvolle Wereldoorlog I-expo heropent op Kolonel DusartpleinGedeputeerde Igor Philtjens spreekt alvast lovend over de Hasseltse projectlocatie. “Het Kolonel Dusartplein is getekend door herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog en daarom een bijzonder relevante plaats om de Groote Oorlog in Limburg te herdenken. Iedereen kent het historische plein, weinigen haar historische achtergrond. We hopen met onze bewuste keuze voor deze locatie hier verandering in te brengen.”

44x uniek verhaal
In de vorige eeuw huisvestte het Kolonel Dusartplein de kazerne van het Elfde Linie Regiment, de kazerne waar nagenoeg alle Limburgers hun dienstplicht moesten vervullen. Vandaag kunnen we enkel nog een muur met poortgebouw en een hoektoren bewonderen. Met zijn naam eert het plein wijlen Kolonel Dusart. Dusart was de eerste Belgische hogere officier die tijdens de Eerste Wereldoorlog sneuvelde. Momenteel kan je op het Kolonel Dusartplein een gedenkplaat aan de voormalige kazernemuur en het provinciale oorlogsmonument vinden.

Buiten rond de blackbox waarin de tentoonstellingsfilm vertoond wordt, staan 44 identieke betonnen Stahlhelmen opgesteld. Zij symboliseren de Duitse bezetting in Limburg. Elke helm is gelinkt aan één Limburgse gemeente en vertelt via een QR-code een uniek lokaal oorlogsverhaal.

Ten slotte Borkijk
In Hasselt kan het publiek de uniciteit van de 44 helmen voor de laatste maal aanschouwen. Aan het einde van de tentoonstelling worden alle helmen immers uitgestuurd naar hun gemeenten, waar lokale verenigen het oorlogsverhaal op de betonnen oppervlakte creatief gaan uitbeelden. In mei worden alle veranderde helmen samengebracht in Domein Bokrijk, de laatste tentoonstellingslocatie, waarna ze einde juni vertrekken naar hun laatste rustplaats.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Ondanks hitte veel volk op Tongers stadsmuzikantenfestival
Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139