LimburgActueel.beDe Lijn maakt startnota Spartacustram op

Door Redactie - 18 juni 2015 - 0000 - Actueel

Het lijkt wat stil rond het Spartacusproject, het toekomstplan van De Lijn voor de provincie Limburg. Maar dat is maar schijn. Wat de sneltramlijn Hasselt-Maastricht betreft, is het weliswaar nog even wachten op meer duidelijkheid aan Nederlandse kant, vooraleer er met de realisatie kan worden gestart. Maar over de sneltramlijn van Hasselt over Genk naar Maasmechelen is er wel nieuws te melden. Lees er alles over bij LimburgActueel!

De Lijn maakt startnota Spartacustram opIn april 2014 besliste de Vlaamse Regering dat de tramlijn van Hasselt via Genk naar Maasmechelen via het Caetsbeek-Noord - E314 tracé zal lopen. Zoals voorzien in het Vlaams Regeerakkoord, werd de voorbije maanden flink doorgewerkt aan de voorbereiding van deze sneltramverbinding. Nu steekt De Lijn nog een tandje bij en start samen met de betrokken gemeentebesturen de volgende studiefase op. Concreet betekent dit dat er gestart werd met het voorbereiden en uitwerken van de startnota.

Het opmaken van de startnota is de eerste formele stap waarin het tramproject concreet omschreven wordt en waarin duidelijk opgetekend wordt wat wel en niet in de scope van het project zit. Doelstellingen, randvoorwaarden en linken met bestaande infrastructuur of met andere projecten worden zorgvuldig vastgelegd. De gemeentebesturen worden hier vanzelfsprekend nauw bij betrokken. 

Milieueffecten op microschaal
Na de startnota volgen nog diverse andere stappen, zoals de voorbereiding van het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) en de project-MER. In het RUP zal bepaald worden hoe de tramlijn concreet kan worden ingepast in de omgeving en waar de haltes komen. Nadat de milieueffecten eerder al op globaal niveau in het plan-MER onderzocht werden, zal dit nu opnieuw gebeuren, maar dan op microschaal.

Bekende stopplaatsen
Tussen Hasselt en Diepenbeek loopt het traject parallel met de sneltramverbinding naar Maastricht. Beide tramlijnen hebben op dit gedeelte dezelfde stopplaatsen. In Hasselt zijn dat Station, Oud Gasthuis, Dusartplein en Provinciehuis. In Diepenbeek stopt de tram op de Campus. Waar de haltes op het traject Diepenbeek - Genk - Maasmechelen komen, staat nog niet vast. Wat wel al zeker is, is dat in Genk een halte komt aan het treinstation en ter hoogte van het shopping center. In Maasmechelen komt er een halte in het centrum en in de nabijheid van Maasmechelen Village.

 


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Ondanks hitte veel volk op Tongers stadsmuzikantenfestival
Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139